I UDKANTEN: Keld Nielsen i Staurby har fyldt sine staldbygninger op med veterantraktorer og gamle landbrugsmaskiner.
Gamle landbrugsbygninger skal holdes ved lige og bruges.
Det mener Keld Nielsen. Og han og hans kone Inger havde noget at bruge staldbygningerne til, da de for seks år siden købte Mølgård ved Staurby på Vestfyn lidt nord for Middelfart.
De tidligere ko- og grisestalde huser nu en samling af gamle traktorer og landbrugsmaskiner, som parret har samlet gennem de sidste 20-30 år.
Kun lidt jord
- Der, hvor vi boede ved Fredericia, var der ikke længere plads nok. Derfor ledte vi efter en ejendom med lidt jord. Men på det tidspunkt kostede jord mere end guld, så det blev til en ejendom uden så meget jord, fortæller Keld Nielsen, som dog har 10.500 kvadratmeter jord at motionere sine gamle traktorer og maskiner på.
Endnu vigtigere er imidlertid de 1100 kvadratmeter under tag, som nu huser de mange veterantraktorer og landbrugsmaskiner.
- Vi syntes egentlig, vi fik en masse plads her, men bygningerne er allerede fyldt op, konstaterer Keld Nielsen, der til daglig driver selvstændig vognmandsvirksomhed fra ejendommen.
Interessen med hjemmefra
Interessen for traktorer og maskiner har Keld Nielsen med hjemmefra. Han er vokset op på et traditionelt, gammeldags landbrug med grise, køer og lidt høns.
- Vi havde en Fordson Major og en lille grå Ferguson, og så snart jeg kunne træde koblingen ned, var det bare af sted på en af dem. Den gang var der ikke noget med, at man skulle have en vis alder for at køre traktor, som der er nu om dage, hvor man næsten ingenting må, fortæller Keld Nielsen, som tilføjer, at der på fødegården også blev høstet med selvbinder og tærsket med tærskeværk i laden.
Den vestfynske vognmand begyndte for alvor at samle på gamle traktorer for 20 år siden. Inger mener dog, at det er 30 år siden.
- Vi havde et par traktorer før, men det var ikke rigtig officielt, for på det tidspunkt blev folk, der købte gamle traktorer og landbrugsmaskiner, ikke regnet for at være rigtig kloge, fortæller Keld Nielsen, der først i begyndelsen af 90’erne meldte sig ind i Dansk Veteran Traktor Klub (DVTK).
- Nu er vi også medlem af Motor- og Traktorklubben Fyn og Bøjden Ferguson Klub, tilføjer han.
Gamle staldbygninger skal vedligeholdes
En af de første traktorer, som Keld Nielsen købte, var en gammel Fahr, der blev erhvervet først i 70’erne.
- Men den blev ikke købt for at samle. Det var bare for at have noget at lege med, fortæller traktorentusiasten, hvis allerførste erhvervelse var en »lille grå«, som blev købt for 250 kroner på et gammelt gartneri i Vamdrup.
- Jeg begyndte først rigtigt at samle sidst i 80’erne efter at være blevet inspireret på diverse veteranudstillinger rundt omkring i landet, fortæller Keld Nielsen, der umiddelbart efter købet af Mølgård i 2004 gik i gang med at omdanne de gamle stalde til at huse de mange veterantraktorer af forskellige mærker, som i mellemtiden var blevet købt rundt omkring i landet.
- Bygningerne var i rimelig stand, og de skal fortsat vedligeholdes, for vi synes, de er bevaringsværdige. Det er trist, når gamle landbrugsbygninger bare står og forfalder. Først ryger der et par tagplader, så regner det ned, og på et tidspunkt knækker bjælkerne, fordi de er rådne – og så ser det ikke godt ud mere, mener Keld Nielsen.
- Det er bedst, hvis man kan holde de gamle staldbygninger nogenlunde ved lige, så de ikke står og skæmmer i landskabet. Taget skal være tæt, murene må ikke vælte, og så skal der sættes glas i vinduerne, hvis det går i stykker. Hvis en port falder af, så skal den laves igen. Det er det primære, når de gamle bygninger skal vedligeholdes, lyder opskriften fra Keld Nielsen.
Altid plads til en gammel traktor
Landskabet omkring Staurby er foreløbig ikke præget af forfaldne landbrugsbygninger, men bevæger man sig bare fem kilometer længere væk, er der begyndt at komme mange landbrugsejendomme til salg.
- Her, hvor vi bor, passer folk generelt godt på deres ejendomme. Man ser ikke direkte forfald, selv om der også her omkring er nedlagt en del gårde, siden vi flyttede hertil.
- Men jeg synes heller ikke, man kan kalde det et udkantsområde. Vi bor kun tre kilometer fra Middelfart og en halv kilometer fra motorvejen, så vi ligger på mange måder meget centralt, siger Keld Nielsen, som tilføjer, at naboejendommen til Mølgård netop er blevet handlet, og den stod kun til salg i en måneds tid.
- Men det kniber med offentlige transportmulighederne ude på landet. Hvis man ikke har bil, så man selv kan sørge for at komme frem og tilbage, så kan det godt være et problem at bo i landdistrikterne. Hvis der heller ikke er skoler og butikker, så er det næsten lukket land, hvis man er en ung familie med børn, siger Keld Nielsen.
Når det gælder interessen for de gamle traktorer, så er der ikke lukket for nye køb, selv om staldene er fyldt godt op.
- Hvis vi finder noget meget interessant, så skal vi nok finde plads til det. Så må vi bare undvære en af dem, vi har stående, som er knapt så interessant, siger den vestfynske traktorentusiast.
I denne tid sætter Landbrug FYN fokus på nogle af de problemer og udfordringer, som landdistrikterne – eller udkantsdanmark, som det også hedder, står overfor.
I serien har vi foreløbig bragt følgende artikler:
? Tomme landbrugsbygninger oser af forfald
? Fra svinegård til lagerhotel
? Landliv i ensomhedens skygge
? Godt naboskab holder på tilflyttere
Kontakt gerne journalist Ebbe Mortensen på 66 13 46 64 med idéer til artikelserien.