Kapacitet er nøgleordet

MAJSHØST: Det er nødvendigt, at finsnitteren har en høj kapacitet, når der høstes majs. Det foregår tit i kapløb med vejret.

Det er tidlig oktobermorgen i Himmerland. Frosten har endnu ikke sluppet sit tag, men solen skinner. Endelig. De sidste dage er der kommet meget regn, og jorden er ved at være lidt blød, selvom det er en lettere jord.

- Der må helst ikke komme ret meget mere regn, siger Kurt Mikkelsen, der er fast pilot på snitteren.

Vejrudsigten siger regn senere. Derfor har snitteholdet fra Vesterbølle Maskinstation været tidligt ude. De startede klokken seks. Selvom der er frost, har landmanden vurderet, at majsen skal høstes nu, inden regnen igen sætter en stopper for det. Hele 56 hektar håber de at få høstet i dag.

Maskineriet er i orden
Heldigvis klares den opgave med en Claas Jaguar 950 finsnitter med et ti-rækket skærebord. Skærebordet er rækkeuafhængigt, og derfor behøver Kurt Mikkelsen ikke køre i de samme spor som såmaskinen. Det sparer tid. For eksempel når maskinen skal vendes.

Med sine 500 hestekræfter kan snitteren køre mellem 7 og 8 kilometer og høste fire hektar i timen. I dag er der mellem 30 og 50 ton pr. hektar. Klokken er kun ni, men der er allerede høstet 400 ton. Der er fire vogne til at køre fra.

Snitteren er meget driftsikker. Det er vigtigt, når der er travlt. Det er sjældent, der er driftsstop, men det kan ske især ved skel, hvor majsene er små og meget våde. Men den er meget følsom overfor metal. Det er ikke tit, der er metalstumper, hegnstråd eller andet i majsen, men det sker af og til på græsmarkerne.

I år har Kurt Mikkelsen haft to stop. Det ene var noget ståltråd, og det andet var en ting, han aldrig havde troet, han skulle finde i sit skærebord.

Det var en parabol, der havde kilet sig ind i maskinen.

- Den må jo være blæst af et hus et eller andet sted, siger han og smiler, selvom det tog noget tid at grave parabolen ud af skærebordet.

God køre-komfort
Selvom der er koldt udenfor, så er der en god varme inde i førerhuset. Det sørger klimaanlægget for.

- Den er også meget lydsvag, siger Kurt Mikkelsen, der tilbringer mange timer på snitteren.

Lige for tiden er det fra tidlig morgen til aften, og der køres nu på tredje uge.

Han har også radio og walkie-anlæg, så han kan koordinere med sine kollegaer, der kører fra sammen med landmanden selv. Ham har Kurt Mikkelsen ikke radio-kontakt med, så de kommunikerer med tegnsprog. Det går også fint.

På skærmen kan han følge med i, hvor mange hektar og ton, der er høstet, og han kan se hastigheden. Snitteren har også rækkestyring, hvor den registrerer den yderste række og selv styrer efter den.

Kender maskinen
Snitteren kører på sin tredje sæson. Den har kørt 2325 timer. Det er Kurt Mikkelsen, der har siddet bag rattet stort set hele tiden. Det er kun få gange, der har været en afløser på.

Det er en klar fordel, at det er den samme pilot, der kører maskinen hver gang, mener han.

- Man lærer maskinen at kende og lærer alle de små lyde at kende, så man hurtigt kan høre, om der er noget galt, siger han.

Når han er den eneste om maskinen, så er han også sikker på, at den bliver smurt og vedligeholdt.

- Hvis man er to, så tror man måske, at den anden har gjort det, siger han.

I dag kan han for eksempel høre, at crackeren er kommet på hårdt arbejde. Snittelængden er sat til 20 millimeter. Det er højt, og der kommer derfor store stykker kerner og kolber igennem crackeren, og det får maskinen til at ryste mere, end den plejer.

Om få dage, når Kurt Mikkelsen er færdig med at høste almindelig majs, så har han høstet cirka 800 hektar. Samtidig høster maskinstationens anden snitter, en Claas Jaguar 850, også.

Derefter skiftes snitterens skærebord ud med et otte-rækket plukkebord, og så venter der 200 hektar kolbemajs forude.

Læs også