Fri og uafhængig i græsmarken

GRÆSMASKINER: Lely Græsmaskiner har et fuldt program, når det gælder græsudstyr. Det demonstrerede de i Vendsyssel sammen med Almas i Brønderslev.

De fleste kender Lely fra de røde malkerobotter. Dem har de lavet i snart tyve år, men det er måske de færreste, der ved, at Lely har produceret landbrugsmaskiner siden 1948.

Derfor havde Lely i samarbejde med Almas kørt hele græsprogrammet til Store Vildmose, hvor de præsenterede både skivehøsteren Splendido, hø-venderen Lotus, centerskår-riven Hibiscus og sidst men ikke mindst deres sidste skud på stammen; snittevognen Lely Tigo.

Hvis landmanden vælger at investere i en snittevogn, så er han fri for at ringe til maskinstationen, når der skal snittes og ensileres græs.

- Hvis landmanden er uafhængig, så bestemmer han selv, hvornår der skal køres alt afhængigt af vejret, og han afgør selv, hvordan kvaliteten skal være, siger Ivar Dall, der er salgschef for Lely Græsmaskiner.

- Derudover sparer han to frakørselsvogne ved snitning, men der skal ikke være for langt til stakken, før det ikke længere kan svare sig, tilføjer salgschefen.

Lokale erfaringer fra Sønderjylland har vist, at Lely snittevognen har en kapacitet på mellem fire og fem hektar i timen i forhold til en snitter, der kan tage op til otte hektar i timen.

Godt til køerne
Snittevognen snitter græsset grovere end en almindelig snitter. Det er en fordel, mener Ivar Dall.

- En grovere snitning er bedre for koens fordøjelse, siger han.

Der er også mulighed for at bruge snittevognen som frakørselsvogn til græs og majs, og med ekstraudstyr kan den hente frisk græs på marken og køre det direkte ind på foderbordet.

- Vi oplever, at det bliver mere og mere populært at bruge frisk græs i stalden, efter der er knap så mange, der har køerne på græs, siger Ivar Dall.

De maskiner, som Lely og Almas viste på demonstrationen i Store Vildmose, var maskiner til mellemstore og større kvægbrug. Lely har også græsredskaber til de mindre brug, men det hollandske firma oplever, at det er de større maskiner, der sælges allerflest af i Danmark. Snittevognen, der kørte ved demonstrationen, er den første, der er solgt i Vendsyssel.

- I forhold til udlandet er Danmark det land, der er længst fremme i forhold til store og effektive maskiner, siger salgschefen fra Lely.

Alle redskaberne var udlånt af lokale landmænd.

Der skal kræfter til
Ivar Dall gennemgik hvert enkelt redskab for de fremmødte, mens salgschef for landbrugsmaskiner hos Almas, Ole Kyvsgaard, præsenterede de trækkræfter, der var spændt for.

Almas i Brønderslev, der er forhandler af Lelys græsprogram i Vendsyssel, forhandler også både Claas og Valtra traktorer, og sammen med redskaberne fik de vist, hvad de kunne i græsmarken.

10.000. Så mange wrap- og høballer laver brødrene Bjarke og Torben Thomsen i år. De driver i alt 750 hektar med hvede, raps, kartofler til AKV Langholt og græs til hø og wrap hovedsageligt til heste på hele 200 hektar.

Størstedelen presses i de firkantede mini-big baller, som er de nemmeste at håndtere for hesteejerne.

- Vi er nødt til at have noget ordentligt grej, for vi skal kunne køre, når tid er, siger Bjarke Thomsen.

Han købte en Lely storrive for fem år siden og har siden løbende skiftet, så han nu har hele Lelys græsprogram i form af en ni-meters slåmaskine, vender og storrive.

- Vi har været utroligt glade for dem. Redskaberne er blevet løbende opdateret, og der er fulgt en god service med maskinerne, siger han.

En af deres græsmarker er en stor, regulær mark på hele 100 hektar, og her kan de køre mellem 10 og 15 kilometer i timen med græsredskaberne.

Sent andet slet
I år ville brødrene Thomsen gerne have taget andet slæt hø midt i august, men der var for vådt, og selv om det var lidt risikabelt, så lod de et stykke stå, så Almas og Lely kunne låne marken til demonstration.

Heldigvis skinnede solen fra en skyfri himmel, da dagen for demonstrationen oprandt, så de sidste hø- og wrapballer kom også i hus i år.

Bjarke, Torben og deres tre fastansatte medarbejdere og en sæsonmedarbejder var alle med til Lelys og Almas’ demonstration.

- Vi tager det som en lille fritime, smiler Bjarke Thomsen.

Læs også