Sjælden vinterbyghøst i Vendsyssel

En af de få overlevende vinterbygmarker i Vendsyssel blev i går høstet ved Østervraa.

Vinterbygmarken hos Bo Christensen ved Østervraa er en af de få, som i år høstes i det nordlige Danmark. Ligesom de fleste marker i Vendsyssel skulle den sås om efter den hårde vinter, men denne mark fik nu lov at overleve.

- Der lå knap så meget sne her som andre steder. Måske er det den måde, marken skråner på, der gør det. Så selvom afgrøden længe så træls ud, fik den lov at stå, fortæller Bo Christensen, da han i går var i gang med mejetærskningen.

Og han har ikke fortrudt, at han lod vinterbyggen af den toradede sort Fenlissa stå.

Omkring fem tons
- Det er ikke vores bedste mark, og det er ikke det bedste år. Men byggen giver omkring fem tons - og det er da bedre end at have bekostet en omsåning, siger landmanden, der også er glad for at have vinterbyg, fordi det giver en længere høstsæson.

På den måde bliver høstarbejdet ikke så presset, siger han.

Det manglende høstudbytte tilskriver han primært vinteren og de deraf manglende planter. Og selvom han ikke tror, det er sorten, der er skyld i, at denne mark overlevede, vil han så Fenlissa igen.

Primært vårbyg
Bo Christensen skal høste i alt 130 hektar med sin 18 fods Massey Ferguson 34 fra 1995. Det er primært vårbyg i år, idet blot 10 ud af 70 hektar med hvede overlevede den hårde vinter. Og det billede ligner mere det generelle billede på egnen.

- Det er en gammel maskine, men den gør arbejdet udmærket, selvom jeg af erfaring ved, at i byg skal man køre langsomt for at få det hele med, siger gårdejeren, mens byggen bøjer sig for mejetærskerens skærebord.

Sønnen Casper Christensen og hustruen Britta Aaskoven kører fra. Kornet skal anvendes til de 6000 fratsgrise fra syv kilo til slagtning, der produceres på ejendommen.

14,2 procent vand
Skyerne ser mere og mere truende ud i den lette blæst, men med en vandprocent på blot 14,2 er det bare at fortsætte. For der bliver nok at se til, når rapsen, hveden og vårbyggen også bliver moden.

- Og med så meget vårbyg kommer høsten til at tage længere tid end normalt, mener Bo Christensen. Dels kan vi ikke køre så stærkt, dels er det ikke så let at køre om natten i byg som i hvede.

- Med de kornpriser så skal vi jo ikke spilde den mindste smule, smiler han, mens han roligt fortsætter mejetærskningen af sin »sjældne« vinterbygmark.

Læs også