- Jeg forstår Jens Rohde

Tidligere europaparlamentariker Niels Busk mener, at det danske formandskab i 2012 risikerer at ende som fiasko, hvis ikke man passer på sine udmeldinger om landbrugsstøtten.

At gøre afskaffelse af EU's landbrugsstøtte til succeskriterium for dansk EU formandskab i 2012, som udenrigsministeren vil, svarer til at indkalde til topmøde på Mars.

Sådan skrev europaparlamentariker Jens Rohde (V) på sin Facebook-side fredag morgen, efter udenrigsminister Lene Espersen (K) havde holdt et pressemøde i Tisvildeleje, hvor hun bedyrede, at en afskaffelse af landbrugsstøtten vil være højt på dagsordenen, når Danmark overtager EU-formandskabet i 2012.

Jens Rohde frygter, som han selv senere skriver på sin Facebook-side, at alle andre lande vil møde op til forhandlingerne om EU's finansielle perspektiv med Danmark som formand i 2012, med en sådan modstand, at regeringen intet får igennem.

- Hvis man vil have reformer af landbrugsstøtten, så må man tale reformer og ikke afskaffelse. Og selvom jeg principielt er enig i, at der i den bedste af alle verdener ikke burde findes støtte, så er det et faktum, at den er der over hele verden, og at den ikke står til at afskaffe. Hvis man vil have resultater i politik, er man nødt til at spille efter den virkelighed, man lever i. Ellers ender det hele bare i varm luft og vindfrikadeller, og det bliver ingen hverken rigere eller klogere af, lyder det fra Jens Rohde.

Vi er helt alene
Historien blev i går grebet af flere medier, og fra de konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, blev Jens Rohdes udtalelser blandt andet betegnet som vrøvl.

Niels Busk, der var medlem af Europaparlamentet fra 1999-2009 for Venstre, og i alle årene sad i landbrugsudvalget, mener dog bestemt ikke, at Jens Rohdes synspunkter er vrøvl. Han fortæller, at Danmark står helt alene, når det kommer til afskaffelse af landbrugsstøtten.

- Det som Jens Rohde giver udtryk for i sine udmeldinger, er nøjagtig det billede, som jeg har arbejdet med i alle de ti år, jeg sad i Europaparlamentet, siger Niels Busk.

Han fortæller, at selv vores normale allierede på området, Sverige og Storbritannien, ikke støtter Danmarks ønsker om afskaffelse af landbrugsstøtten, når det kommer til afstemninger i parlamentet om emnet. Her stemmer de som regel blankt, mens Danmark som eneste land stemmer imod alle andre.

Han forklarer også, at den nye konservative regering i Storbritannien skal man nok heller ikke regne med, vil melde lige så bombastisk ud som deres socialdemokratiske forgængere, når det kommer til afvikling af landbrugsstøtten.

- Det vil gå det danske formandskab, nøjagtig som det gjorde ved klimatopmødet, hvis man ikke inden efteråret stikker fingeren i jorden, og måler den politiske temperatur rundt om i Europa. Det kan og bør ikke komme bag på nogen, at der stort set ikke er andre lande, der støtter Danmark i det her spørgsmål, siger Niels Busk.

Kommer til at spille stor rolle
Landbrugspolitikken vil spille en stor rolle under Danmarks formandskab i 2012, da EU's fælles landbrugspolitik skal være reformeret inden 2013. Hvis Danmark her går efter at fastholder sine holdninger om afvikling af landbrugsstøtten, så får vi et problem, vurderer Niels Busk.

- Så vil man aldrig nogensinde opnå nogen aftaler. En række andre lande, med Frankrig i spidsen, vil nemlig så gå sammen og uden om det danske formandskab træffe beslutningerne, siger han.

I stedet for afvikling, så mener Niels Busk, at der skal tales reformer. For eksempel som de sukkerreformer, som den tidligere danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel satte i gang.

- Og det synes jeg også, at Jens Rohde selv siger klart. Reformer er langt mere fornuftige. Hele denne opfattelse, med, at man bare hen over natten kan afvikle landbrugsstøtten, det er og bliver en idé, som kun findes i Danmark, siger Niels Busk.

Læs også