Ejendomsmæglerkæde hilser udmeldinger om finansiering af jordhandler til 150.000 kroner velkommen. Problemet er, at ingen vil være med til den mere risikofyldte restfinansiering.
Erik Lydiksen, direktør i den landsdækkende ejendomsmæglerkæde LandboGruppen A/S, er på sin vis tilfreds med de udmeldinger, som flere finansielle institutter på det seneste er kommet med.
Institutterne vurderer, at jordpriserne nu er nede i nærheden af 150.000 kroner pr. hektar, hvilket de betegner som et holdbart prisniveau. Derfor er institutterne parat til at finansiere jordhandel med almindelig god kornjord til dette beløb alt efter bonitet.
Der er bare ét problem: Realkreditfinansiering er i praksis ikke nok til at få en jordhandel til at falde på plads. Loven tillader nemlig ikke realkreditinstitutterne at finansiere mere end de første 60 procent af handelsværdien af jorden på en SDO-obligation. Den mere risikofyldte restfinansiering skal banker, fonde eller andre aktører træde til med.
Men tilsyneladende vurderer de fleste af bankerne, at risikoen i øjeblikket er for stor til, at de generelt vil udlåne penge til køb af jord i niveauet 150.000 kroner.
Fortsat i stampe
- Landmændenes jordhandler går fint indtil det øjeblik, vi skal have finansieringen på plads. Så kan det ikke lade sig gøre, siger Erik Lydiksen, der konstaterer, at jordhandelen derfor desværre fortsætter med at stå i stampe.
- Handelen er fortsat gået næsten helt i stå. Det skyldes, at der mangler finansielle instrumenter til at få hele finansieringen i jordhandlerne på plads, siger han.
Erik Lydiksen opfordrer derfor de finansielle institutter, fonde, risikovillige investorer og andre til at sætte sig sammen og tilbyde landmændene finansielle instrumenter, der sikrer, at et gennemsnitsniveau på 150.000 kroner i jordhandlerne bliver en realitet.
- Jeg kan sagtens se, at 150.000 kroner pr. hektar ville være et fornuftigt prisniveau i Danmark, men der skal nogle konkrete handler til for at holde niveauet, lyder det fra Erik Lydiksen.
I alles interesse
Landmændenes problemer med at få jordhandlerne finansieret afhænger i øvrigt af, hvor i Danmark de bor, vurderer direktøren.
- I nogle egne af landet kan vi se, at det ikke er noget problem at få finansieret handler til 190.000 kroner pr. hektar, mens det i andre områder er umuligt at få finansieret til 125.000 kroner pr. hektar, siger Erik Lydiksen, der mener, at forskellen blandt andet skyldes forskelle i bankernes risikovillighed.
Erik Lydiksen understreger, at LandboGruppen A/S, der er landmandsejet, meget gerne vil medvirke til at diskutere mulighederne for at sætte skub i jordhandlerne.
- Det er i alles interesse, lyder det fra direktøren.