En dejlig dag

TIL DYRSKUE: Familien Hansen i Brovst skal til dyrskue i Fjerritslev. Det er en god dag med fællesskab for familien og blandt kollegaer, mener Niels Hansen.

Det er tidligt på året, når der er dyrskue i Fjerritslev. Det er allerede i maj. Det er svært at blive færdig med forårsarbejde, oprydning og kalkning. Specielt efter den hårde vinter i år, hvor alting bliver så sent.

Men alligevel skal Niels Hansen fra Brovst til dyrskue. Og han glæder sig over, at de ikke skal ensilere græs i tiden omkring dyrskuet i år. En meget stor del af græsset udvintrede og er derfor lagt om, så det første slet bliver sent.

Niels Hansen og hans far Børge Hansen har udstillet i 45 år nu. Dels i Brovst og dels i Fjerritslev. Niels Hansen har stadig stambogen fra besætningen. Den går tilbage til 1950’erne, hvor konsulenten skrev køerne og deres ydelser ind med hånden. Efter at have udstillet nogle år fik man besætningsstambogen for at kunne blive ved med at udstille. Det var kravet dengang. Børge Hansen var nemlig dengang begyndt at udstille sin fars køer.

Ko nummer et
Ko nummer et blev født i 1956. I regnskabsåret 1960 til 61 gav hun 4.527 kilo mælk. En del af den nuværende besætning kan føres tilbage til netop ko nummer et.

Dengang var der 10,6 årskøer på gården, i dag er der 160 årskøer plus opdræt. I dag giver køerne 11.000 kilo mælk. Besætningen er stille og roligt blevet udvidet igennem årene. Nu har den en størrelse, der passer Niels Hansen.

Der er også blevet købt ind til besætningen.

En stor del af besætningen stammer således fra en ko efter Valiant købt på auktion i Aalborg i 1987. Den kom fra Jens Simensen i Barmer. En af køerne, der skal med til Fjerritslev i år, stammer fra hende. Efter Valiant koen fik man både årets avlsko og årets avlstyr i Danmark.

Det var dengang familien også udstillede i Herning.

- Men det er et kæmpearbejde, så der skal vi virkelig have koen for at tage ned, siger Niels Hansen.

Udstiller engagement
Familien har altid udstillet i Brovst, så længe der var dyrskue der. Hvis det kunne passe, tog man også til Fjerritslev, der nu er det lokale skue.

- Der er god støtte til dyrskuet i Fjerritslev, og det er noget vi sætter stor pris på. Det blev for trælst i Brovst, hvor foreningsopbakningen blev mindre og mindre. Vi skulle til sidst både udstille, sætte ring op og hænge numre op. Det blev for meget, siger Niels Hansen.

Han roser arrangøren af Fjerritslev Dyrskue, LandboNord, for at komme og hjælpe med at udtage dyr og for, at der er orden i alting på skuet.

- Det er bare i orden i Fjerritslev. Selv halm er der. Vi skal bare pakke tasken og komme, siger han, der i en årrække har taget rigtig mange køer med til Fjerritslev.

- Der har været nogle år, hvor der er lokale udstillere, der ikke måtte udstille. Derfor er vi nogle stykker, der er kommet med ekstra mange dyr i den periode for at støtte dyrskuet. I år er vi ved at være ovre problemet. Derfor kommer vi med lidt færre dyr i år, fortæller Niels Hansen.

Fællesskab og konkurrence
Niels Hansen er glad for de mange byfolk, der kommer til skuet, men han ærgrer sig over, at mange landmænd ikke tager sig tid til at komme til dyrskue længere.

- I gamle dage kom vi sammen så mange steder. Landmændene besøgte hinanden søndag formiddag og snakkede kvæg. Nu kan man som landmand godt føle sig som Palle alene i verden. Derfor er det godt at komme på dyrskue og snakke med kollegaer, siger han.

Han glæder sig over, at de store børn kommer hjem til den dag og over de mange gamle medhjælpere, der kommer og også gerne vil hjælpe til.

- Det er hyggeligt. Vi pakker madpakken og har en rigtig god familiedag, hvor også mange andre deltager. Det giver fællesskab, fortæller Niels Hansen.

- Selvfølgelig er der konkurrence på dyrskuet. Og vi husker da bedst de fløjpladser, vi har fået, men det vælter nu ikke noget, om vi ikke får dem, smiler Niels Hansen og glæder sig over, der også kommer nye konkurrenter til.

Dem tager man godt i mod i Fjerritslev.

 

Familie dyrskue
Men dyrskuet med dyrene i centrum må også betyde noget for andre, mener Niels Hansen. I Brovst er der ikke engang en byfest længere. I Fjerritslev vokser det år for år omkring dyrskuet.

- Folk er nok ved at være mætte af underholdning uden indhold. Så er det da glædeligt, at de vil komme og se en ko og de andre dyr på dyrskuet, understreger han og mener, at Fjerritslev Dyrskue har den rigtige størrelse til en børnefamilie.

- Her kan man overskue tingene, og der er både køer, heste, får, høns og kaniner foruden maskinerne at se på og en hel masse at prøve. Der er jo alligevel en kvote for, hvor meget børnene kan opfatte, siger han.

Hårdt landmandsliv
Niels Hansen glæder sig til dyrskuedagen. Den dag tager familien med, selvom der er nok at se til i hverdagen. Faderen, Børge Hansen, hjælper stadig med. Og fruen i huset, Lone Esbech, der er materialist, giver også en hånd med blandt andet med regnskabet. Og så lægger Niels Hansen vægt på de mange, der kommer og hjælper ind imellem. Det betyder meget, at man kan hjælpe hinanden naboer imellem, understreger han.

- Men jeg har aldrig selv arbejdet så meget, som jeg gør nu. Men det er nødvendigt. Vi prøver jo at spare, hvor vi kan. Det giver lange dage, og det er ikke altid, det er godt for familien, understreger han, men tilføjer, at han selv har valgt det og ikke vil klage.

- Vi bliver jo nødt til at få det bedste ud af det, vi har, i stedet for at græde over det vi ikke har, siger han.

Læs også