Værdige aktioner er dansk kultur

Den afgående landbrugskommissær Mariann Fisher Boel mener ikke, blokader og militante aktioner er vejen frem for kriseramte danske landmænd.

- Jeg vil ikke anbefale danske landmænd at blokere motorvejene for at få politikerne i tale.

Den afgående landbrugskommissær Mariann Fisher Boel er utvivlsomt den dansker, der har størst indsigt i aktivistiske virkemidler fra europæiske landmænds side.

- Selv om danske landmænd er i en meget alvorlig klemme, synes jeg ikke, de skal associere sig med ballademagerne i Bruxelles.

Selv var Mariann Fisher Boel ikke i Bruxelles den dag, aktivister fejrede hendes afgang som kommissær, ved at afbrænde en dukke med hendes umiskendelige kontrafej i EU-hovedstaden.

Pløjer i parken 
Netop tilbage igen i Danmark, efter fem år plus de tre måneders ekstra tid som landbrugskommissær i det, Mariann Fisher Boel selv kalder en forretningskommission, fortæller hun om de virkemidler, europæiske landmænd har anvendt for at få politikere og kommissionen i tale.

- I mange andre lande har landbruget en langt større samfundsaccept end det, vi oplever i Danmark. I Bruxelles for eksempel, accepterer indbyggerne uden stor ståhej, at de kommer to timer senere på arbejde på grund af blokader af vejene. Engang pløjede aktionerende landmænd med deres traktorer i en park, uden at byens borgere lod sig provokere af det. Det ville give bagslag, hvis det skete i København, mener Mariann Fisher Boel.

Den nu forhenværende landbrugskommissær peger på, at det lige for tiden er nogle mælkeproducenter fra belgiske Vallonien, Frankrig og Sydtyskland, der står for de mest spektakulære aktioner. Især er den tyske organisation for mælkeproducenter, BDM (Bundesverband Deutscher Milchviehhalter), meget aktivistisk for tiden.

Læs også