Oktoberfest i Aars

FESTAFTEN: Kimbrerskuets Forbrugeraften henter i år inspiration fra de store, tyske oktoberfester, hvor der drikkes masser af øl. Nibe Bryghus har brygget en speciel øl til lejligheden.

Inspirationen til årets forbrugeraften er den tyske Oktoberfest, der fejres med øl, musik og god mad.

Til Kimbrerskuets oktoberfest serveres der 1700 grillkøller af spoleben, kålpølser og hamburgerryg med et passende tilbehør blandt andet sauerkraut. Hertil serveres øl fra Nibe Bryghus, som har lavet en speciel Oktoberøl og en hvedeøl.

Kødet leveres af Danish Crown i Hadsund, Kvickly i Aars og Krastrupsøgaard Gårdbutik. Peders Bageri leverer brød til menuen og æbletærte til kaffen.

Fjordens Tyrolere fra Hadsund vil spille tyrolermusik, ligesom Flemming Baade og hans datter Ditte vil underholde indimellem maden, hvor producenterne præsenteres, ligesom flere af byens butikker præsenterer blomster og mode.

50 medhjælpere vil den aften kræse for publikum.

Nibebryg
Antoni Aagaard Madsen er brygmester på Nibe Bryghus. Det er ham, der har stået for øllet til oktoberfesten på Kimbrerskuet. Han får sit malt fra Tyskland.

- Malt i Danmark laves mest på byg og er mest til de lyse øl, og så kommer det i så store læs, at vi ikke har mulighed for at aftage dem, fortæller han.

I stedet får han sit malt fra Bamberg i Tyskland, hvor der kan fås malt i mindre portioner, og hvor der også laves malt af både rug og hvede, ligesom der laves ristet malt.

Maltning er en spiringsproces af kornet, hvor kornet omdanner stivelse til sukker. Det er meget få bryggerier, der laver malt selv. Til en gang brygning af 1000 liter øl anvender Antoni Aagaard Madsen gerne tre til seks forskellige typer malt.

- Det er mængden af malt, der bestemmer alkoholprocenten, fortæller brygmesteren, der vælger mellem 20 til 30 forskellige malttyper.

Humle giver smag
Også humlen hentes i udlandet. Godt nok eksperimenteres der noget med humledyrkning i Danmark, men i dag hentes humlen fra Tyskland, USA, Tjekkiet og England.

- Humlen koges med en times tid i den sidste del af brygningsprocessen. Det er den, der har en konserverende effekt på øllet, ligesom den giver smag og duft, fortæller Antoni Aagaard Madsen, der gerne anvender mellem en og tre forskellige slags humle til en bryg.

Der kan vælges mellem 100 forskellige humletyper. Humlen leveres formalet og presset i pilleform.

1000 liter ad gangen
En brygdag, hvor der brygges en portion på 1000 liter, tager omkring otte timer. Der afsluttes med tilsætning af gær, hvorefter øllet kommes på lagertanke i mindst 14 dage.

Tapningen på flasker foregår manuelt.

Nibe Bryghus brygger omkring 120.000 flasker øl om året samt 20.000 liter fadøl. Flaskerne er både halvlitersflasker og de normale 33 centiliters flasker.

Lokal øl
Der sælges mest i lokalområdet.

- I lokalområdet er man mere villig til at betale lidt mere for en lokal øl, fortæller brygmesteren, der ved, at en øl brygget i små mængder med så meget håndværk gør den dyrere.

- Distribution og markedsføring er nogen af det allersværeste for et lille firma, fortæller han.

Man har været i samarbejde med andre mindre bryggerier om de ting, men det er svært, har Antoni Aagaard Madsen erfaret.

En af de ting, bryggeriet nu vil satse endnu mere på, er specialøl med specielle etiketter til specielle begivenheder. Og samtidig har man et større samarbejde med Fakta.

Og nu gælder det oktoberøllet, der allerede er så godt som udsolgt.

Læs også