Majs tidligt i hus

Majshøsten tegner til at være i hus inden 1. oktober på Sydhavsøerne. Det er halvanden måned tidligere end normalt. Alligevel tegner udbyttet til at blive godt, og kvaliteten til at være i top.

Majshøsten er kommet godt i gang, og den tegner rigtig godt, det bekræfter planteavlskonsulent, Christian Iuel fra Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

- Der høstes majs på fuld kraft rundt omkring, og det har stået på den sidste uges tid, fortæller han, da Landbrug ØST fanger ham midt i uge 38.

Han tror på et højt udbytte og en rigtig god kvalitet, hvilket ikke mindst skyldes kolbedannelsen, som har været rigtig god.

- Kolbeandelen er god i år, og det lover godt for kvaliteten, siger Christian Iuel.

Godt med varme
Klimaændringerne har stor betydning for høsten af majs. Når majsen skal høstes, skal den have fået 2.400 majsvarmeenheder, og det plejer at være tilfældet midt i oktober, dog ikke i år. I år er høsten gået i gang cirka halvanden måned tidligere end normalt, og faktisk forventer Christian Iuel, at høsten vil være i hus omkring 1. oktober, hvilket er cirka 14 dage før høsten normalt går i gang.

- Majssorterne i Danmark er for tidlige for sydhavsøerne, for klimaet er simpelthen for varmt, fortæller Christian Iuel.

- Jeg véd, at flere landmænd derfor er begyndt at kigge efter nye og sildigere sorter udenfor Danmark, og de skal faktisk ikke længere væk end Hamborg for at finde disse, siger han yderligere.

Problemet ved, at høsten ligger så tidligt, er, at majsens vækstperiode bliver kortere, og det kan ifølge Christian Iuel betyde, at antallet af foderenheder pr. hektar bliver lavere.

God høst
Høsten i 2008 betegner Christian Iuel om god, og forsøg i år viser, at udbytterne igen vil blive høje.

- De forsøg, der er lavet, viser, at udbytterne bliver på 5-10 procent mere end på et normalt år, siger planteavlskonsulenten, der forventer, at udbytterne fremover vil ligge lige så højt på grund af det varme klima, og derfor vil udbyttet i år sandsynligvis være det normale niveau om nogle år.

Høsten er kommet godt i gang, og landmændene har indtil videre ingen grund til at være utilfredse.

- Der høstes på fuld kraft i øjeblikket, og det er kun kapaciteten på maskinerne, der sætter grænser lige nu. Derfor tror jeg på, at vi bliver færdige inden den 1. oktober, siger Christian Iuel.

Læs også