KAN BETALE SIG: Ved at lade miljøkonsulenten bruge 10 procent mere tid på ansøgningen kan kommunen – og dermed landmanden – skære op til 50 procent af sagsbehandlingstiden, mener rådgiverfirma.
Opfyld de ekstra ønsker, som kommunen har til din ansøgning om miljøgodkendelse – også selv om det kommer til at tage længere tid at lave ansøgningen.
Sådan lyder opfordringen fra Christian Vesterager, direktør i rådgivningsvirksomheden Nature Consult. Virksomheden har siden etableringen for seks år siden lavet over 100 miljøgodkendelses-ansøgninger for alle typer af landmænd i landets husdyrbærende kommuner.
- Vores erfaring er, at hvis vi bruger 10-15 procent mere tid på en ansøgning, sparer vi typisk kommunen for sagsbehandlingstid, fordi sagsbehandleren ofte ikke har behov for at stille de supplerende spørgsmål, der kan forlænge processen betydeligt, siger Christian Vesterager.
Han er dermed uenig med miljørådgiveren Jakob Altenborg, der i torsdags i Effektivt Landbrug kritiserede rådgivere i branchen for at tage overpris for miljøansøgninger ved at gøre dem for omfattende.
Christian Vesterager mener, at problemet for landmændene er lige modsat: At de fleste af de sager, som i øjeblikket er til behandling i kommunerne, indeholder for få oplysninger, og derfor skal igennem en ekstra sagsbehandling, som både er tidskrævende og kostbar.
Forberedelse
Derfor er det en fordel allerede i forvejen at have udformet ansøgningen, så den stemmer overens med kommunens forventninger, mener Christain Vesterager.
- Hvis vi i forvejen ved, at en kommune gerne ser, at ansøgningen indeholder for eksempel en 3D-visualisering af bygningerne eller bestemte oplysninger om tekniske detaljer, så laver vi dem. Dermed sparer vi i sidste ende både landmanden og kommunen for penge, siger han.
Direktøren oplever, at kommunernes ønsker til ansøgningens udformning er vidt forskellige.
- Dét er landmanden nødt til at forholde sig til. For hvis en kommune vil skrive breve til landmanden, og dermed forlænge sagsbehandlingstiden, kan det koste ham store summer i tabt produktion. Dertil kommer de skattekroner, som den ekstra sagsbehandlingstid koster, siger Christian Vesterager.
Ekstra krav
Hvis en ansøgning til for eksempel 120.000 kroner rammer plet, har det været et lille beløb at betale for at undgå risikoen for, at et projekt til måske ti millioner kroner bliver udskudt i uger eller måneder, fordi kommunen stiller ekstra krav til ansøgningen, påpeger Christian Vesterager.
En kommune må dog aldrig kunne slippe af sted med at stille deciderede ulovlige krav, understreger Christian Vesterager.