Det er ikke hverdagskost at se en mejetærsker på de danske marker sidst i november. Men den økologiske mælkeproducent Peter Andersen fra Øster Højst ved Løgumkloster er i gang med at høste moden majs.

- Det jeg høster nu, er der temmelig meget vand i. Normalt skulle det hen og tørres, men det undgår vi ved at crimpe det, fortæller den unge landmand.

Hans idé er at blive så selvforsynende som muligt, så han ikke skal købe så meget af det dyre økologiske kraftfoder til sine 100 jerseykøer.

- Jeg har været ovre at se kvægbesætninger i Canada, hvor de udelukkende fodrer med hjemmeproduceret foder. Det vil jeg også gerne, siger Peter Andersen.

Ifølge konsulent i Dansk Kvæg, Jens Møller, er der endnu ikke overblik over, hvordan de økonomiske gevinster er ved at høste moden majs og crimpe det.

- Men det er en god idé i stedet for at tørre majsen. Her er det klart, at det bliver enormt dyrt at tørre majsen, hvis der er 35 procent vand i, siger han.

Jens Møller påpeger, at det til gengæld er forholdsvis billigt at crimpe kornet og købe en silopose eller dække det til.

- Man startede med at crimpe korn i Finland, fordi man ikke kunne få det modent. Det er lige præcis den samme problemstilling, som vi i Danmark har med majsen, siger Jens Møller.

Han var for nylig på et crimpningsseminar, hvor det kom frem, at man i Tjekkiet ofte høstede modent majs og crimpede det, så man kunne dyrke majs længere mod nord.

- Og i princippet er det lige meget, om du crimper majs, byg eller hvede. Det er samme syre og ensilering, siger Jens Møller.

Næste år vil Peter Andersen også høste og crimpe sit korn 14 dage før det er modent for at spare på tørringsomkostningerne.

- Græsudlægget i markerne bliver også bedre, når du tager kornet tidligere, siger den høsttravle landmand.