Det er smagen, der tæller

(Landbrug SYD) JORDBÆR: Danskerne vil have søde og gode bær – de »langtidsholdbare« er ikke slået an hos »Østergaards Selvpluk«.

Det er smagen, der tæller

JORDBÆR: Danskerne vil have søde og gode bær – de »langtidsholdbare« er ikke slået an hos »Østergaards Selvpluk«.

Lange lige rækker med store planter, halm under bærrene og intet ukrudt – men masser af jordbær.

Så kort kan førstehåndsindtrykket i jordbærmarken hos »Østergaards Selvpluk« i Tågelund mellem Bække og Egtved beskrives – og valget af jordbærplanter er der ingen tvivl om:

- Folk vil have søde og gode bær, når de kommer her og plukker, noterer Kirsten Petersen, der sammen med Jens Østergaard driver Østergaards Selvpluk, som hans far startede tilbage i 1981.

I starten blev der kørt mange plukkede bær til købmænd og brugser i området, men det kan ganske enkelt ikke betale sig. Det er derfor droppet, så det i dag stort alene er tale om selvpluk, hvor bærrene ikke behøver at være »langtidsholdbare« - altså kunne stå og se gode ud en hel dag.

På de tre hektar på Ølgårdsvej 3 satses der mest på sorten »polka«, men også den gode gamle sengana er in. Det er en sort, de ældre fortsat hælder til, men også mange unge jordbærspisere foretrækker den. Også Korona findes på de tre hektar med jordbær.

Der er altså ingen tvivl om, at det skal være jordbær med smag, som vi kender fra de danske bær – i modsætning til importerede jordbær.

Mindre udbytte

I butikkerne har jordbær i sommer været en slagvare, men Kirsten Petersen fortæller, at der for selvplukkerne stort set har været samme pris i hele sæsonen, og som altid kommer der plukkerne fra et stort område.

- Plukkerne vender tilbage år efter år, og nogle kommer endda flere gange hvert år, fortæller Kirsten Petersen.

Det kolde forår med den sene frost betød, at der i år måtte ventes på bærrene, og mange plukkere var forbi adressen, inden bærrene for alvor var begyndt at rødme – det er ikke rigtig sommer uden jordbær…

- Bærrene kom sent i år og var længe ventede, så det er blevet en kort og intens sæson, hvor udbytterne som følge af det kolde forår er blevet mindre, vurderer Kirsten Petersen her, hvor jordbærsæsonen 2005 har toppet.

Det samme har rækkerne med ærter:

- Ærterne startede egentlig som en børneparkering. Her kunne børnene gå hen, mens de voksne plukkede jordbær. Nu sælger vi også ærter, og mange unge bruger i dag ærter som slik, lyder det fra Kirsten Petersen den fugtige sommerdag, der normalt ikke egner sig til udendørs sysler:

- Plukkerne kommer alligevel – vi kan jo kun blive våde til skindet, som mange af vores plukkere siger, lyder det fra Kirsten Petersen.

TEKST: LEIF CHRISTENSEN

Læs også