Nej tak til kriminalisering af landmænd

DYREVELFÆRD: - For øjeblikket oplever landbruget, at landmænd bliver politianmeldt for den mindste forseelse, uanset omfanget, lyder kritikken fra to lokale landbrugsformænd.

For nylig blev en landmand dømt, fordi der var for lidt halm som rodemateriale ved grisene, men hvornår er for lidt, for lidt?

- Som husdyrproducenter forsøger vi hele tiden at overholde gældende regler. Vi har også en soleklar interesse i at vore dyr har det godt. Selv om de lever for at dø, skal dyrene passes godt og have en god tilværelse, udtaler Christian Lund og Jørgen Gram, der er formænd for henholdsvis kvægbrugsudvalget og Sønderjysk Svinerådgivning.

Ifølge de to formænd er dyrevelfærd og leveringsegnethed ikke direkte målbart, men bliver vurderet i hvert enkelt tilfælde, og i sjældne tilfælde er der ikke overensstemmelse mellem f. eks slagteridyrlægens vurdering og landmandens vurdering.

- Derfor er det beskæmmende, at man så straks bliver politianmeldt, hvis det sker. Vi opfordrer til, at man i stedet går ind i en dialog med leverandøren og hans lokale dyrlæge. Det passer meget bedre med det gode danske folkeånd: Dialog frem for tvang, lyder det fra de to formænd.

Krav til den lokale dyrlæge

I debatten har det været nævnt, at de lokale dyrlæger er »bange« for at sige deres mening.

- Det udsagn kan vi ikke acceptere og heller ikke genkende, siger de to formænd. Når dyrlægen kommer på besøg forventer vi helt klart, at dyrlægen siger sin mening om forholdene - og at han påtaler det, der er kritisabelt. Ellers er vi til grin for vores egne penge, for det er jo et krav, at dyrlægen skal aflægge besøg i vores stalde, lyder det fra de to formænd.

Som afslutning opfordrer de to formænd til, at man får en konstruktiv dialog i stedet for at bruge politistatsmetoder.

jba