Landmand i chefstolen

(Effektivt Landbrug) LEDELSE: Stadig større bedrifter betyder, at landmanden også skal være virksomhedsleder.

- I fremtiden bliver der behov for, at der står en egentlig virksomhedsleder i spidsen for bedriften.

- Jeg skal stadig have min daglige gang på bedriften, men der skal også være tid til at trække sig tilbage til kontoret og få forhandlet de kontrakter og udarbejdet de arbejdsplaner, der skal laves, siger 25-årige Kasper Clausen, der netop har færdiggjort modul 4 på Dalum Landbrugsskole.

Han skal hjem og overtage forældrenes gård i Nordenskov ved Varde. Gården er en økologisk malkebedrift med 180 køer og 190 hektar, men den unge landmand har planer om en bedrift i stadig udvikling.

- Bedrifterne bliver større og større, og det er min plan at udvide til omkring 400 køer. Det vil kræve ansættelse af fire-fem medarbejdere. Derfor er det vigtigt at have nogle redskaber, som jeg kan bruge i den daglige ledelse, siger han.

På modul 4 er Kasper Clausen blevet fortrolig med begreber som strategisk planlægning og styring af produktion, ressourcer og økonomi. Personaleledelse er også en del af undervisningen.

- Det er vigtigt at finde nogle medarbejdere, som kan modsvare en og dække ens svage sider ind. Man skal også sørge for, at medarbejderne har det godt sammen. Ellers kan der opstå spændinger, som ikke fremmer arbejdet. Det er jo ikke rart, hvis konflikterne kører helt der ud, hvor man bliver nødt til at gå i hver sin ende af stalden, påpeger Kasper Clausen.

Læs også