Jejsing Maskinstation er på otte år gået fra at være et enmandsfirma til i dag at beskæftige 11 mand plus ejerne i højsæsonen. Omsætningen ligger på 11 millioner om året. Firmaet får i denne uge leveret en ny John Deere traktor med 335 hk.
Maskinstationsejer Johnny Sørensen, Jejsing Maskinstation ved Tønder i Sønderjylland, driver en moderne maskinstation, der kører i højgear.
Frem til 1994, var Jejsing Maskinstation således en enmandsforretning, drevet af Johnnys far, Knud. I 1994 blev Johnny ansat, og i 1997 overtog han og hustruen, Jette, firmaet.
Siden er medarbejderstaben og maskinparken udvidet betydeligt. I sæsonen er der således 11 mand ansat på maskinstationen foruden Johnny og Jette, der i fjor overtog det daglige ansvar for firmaets regnskaber. I de seneste 5 år er omsætningen steget fra 3 til 11 millioner kroner.
- Det har været en virkelig lettelse for mig, at Jette har overtaget regnskabet. Det er jo reelt ikke min hovedinteresse at sidde bag skrivebordet. Jeg har det bedst, »når det brummer«, siger Johnny Sørensen, der fortsat forsøger at holde fast i, at han selv får tid til at køre maskinstationens imponerende maskinpark.
- Men, erkender han, i takt med at firmaet udvikler sig, bliver det stadig vanskeligere at få tid til at være pilot. Og det er, lader han det skinne igennem, måske det største minus ved den ellers positive udvikling, som Jejsing Maskinstation har gennemgået i de seneste otte år.
- Vi servicerer og reparerer selv i størst muligt omfang vore egnen maskiner. Derfor har vi brugt vinteren til at indrette nyt værksted og frokostrum, så vi kan arbejde under bedre forhold, fortæller Johnny Sørensen, der har haft seks mand ansat i vinterens løb. Alle mand deltager i byggeopgaver og i klargøring af maskinerne.
- Det er meget vigtigt, at den enkelte medarbejder selv i et vist omfang kender sin maskine, siger ejeren, der er udlært mekaniker. Hvis mandskabet kender deres maskiner godt, kan de også lettere udbedre mindre skader ude i marken, og det er vigtigt.
Han understreger samtidig, at man som moderne maskinstation, der ønsker at være konkurrencedygtig, er nødt til hele tiden at tilpasse sin maskinpark efter kundernes ønsker. Og det betyder blandt andet, at grejet skal være moderne.
- Vi kører også i stykker. Men det er i virkeligheden lettere at forsvare at køre i stykker med en ny maskine, end det er med en gammel. Kunderne kan således bedre tolerere et sammenbrud i en ny maskine – for så er det jo ikke, fordi vi kører med noget gammelt bras, at arbejdet står stille, pointerer han.
- Selvfølgelig investerer man i et vist omfang altid i en overkapacitet, når man køber en ny og større maskine. Man vurderer simpelthen, at efterspørgslen stiger. Ind til dato føler vi dog ikke, at vi har foretaget de helt store fejlinvesteringer.
- Den eneste gang, vi var lidt nervøse, var nok, da vi købte vores Terra-Gator gyllenedfælder. Men det har faktisk vist sig at være en efterspurgt maskine, lyder det samstemmende fra Jette og Johnny Sørensen, der netop har investeret i en John Deere 8520 med 335 hk. Traktoren leveres i denne uge. Dermed er der 11 John Deere traktorer i firmaet.
Effektivt Landbrug følger året ud arbejdet på maskinstationen.
Der er taget hul på en ny sæson på Jejsing Maskinstation. I de seneste par uger har gyllevognene kørt i pendulfart mellem fyldte gylletanke og marker, der skal forberedes på en ny vækstsæson.
Da Effektivt Landbrug kigger forbi, er alle gyllekøretøjer i aktion. Blandt andet er tre traktorer med nedfældere og slæbeslanger i fuld gang i en tidligere majsmark hos landmand i Raved sydvest for Aabenraa.
Johnny Sørensen er kørt i marken for at tilse arbejdet. Og han kan med glæde og en smule undren konstatere, at forholdene faktisk tillader gyllekørsel. Godt nok er det voldsomt fedtet i og omkring marken, men traktorerne, hvoraf den ene er en 280 hk stærk John Deere 8310 med en 25 ton Samson nedfælder, viser tænder og klarer jobbet fint.
- Jo, det ser fint nok ud, konstaterer maskinstationsejeren, der har taget sin 8-årige søn, Simon, med på inspektion.
- Vi kører ikke i Tyskland. Men vi kan konstatere, at tyske maskinstationer kører i stor stil i Danmark, lyder det fra den 34-årige maskinmand, der lader det skinne igennem, at konkurrencen fra naboerne mod syd er en realitet, men at han ikke ligger søvnløs om natten af den grund.
- Vi har, fortæller han, en fast kundekreds, som vi har udvidet gennem de senere år. Vi holder os til vore kerneområder, der er udbringning af gylle og møg samt græs-relaterede opgaver.
Han understreger, at det er helt bevidst, at maskinstationen holder sig til nogle kernepunkter.
- Vi vil ikke begynde at lave entreprenørarbejde om vinteren for eksempel. Det tror jeg er meget svært at styre, fordi vejret ofte rykker arbejdsopgaverne fra vinter mod forår. Og der skal vi jo bruge folkene til de traditionelle landbrugsopgaver.
- Det betyder meget for os, at vi har en fast medarbejderstab. Det er sådan set ikke noget problem at få folk. Men det gælder jo om at få de rigtige, og kunne holde på dem, og det er lykkedes meget godt, kan han konstatere.
Umiddelbart frygter den sønderjyske maskinstationsejer ikke, at strukturudviklingen i landbruget vil få en negativ effekt for firmaet.
- I dag har en typisk kunde vel omkring 100 køer og et tilsvarende areal. Jo større bedrifterne bliver, desto mere påkrævet er det, at landmændene koncentrerer sig om arbejdet i stalden. Derfor overlader stadig flere da også en del af markarbejdet til os. Og der er ingen tvivl om, at vi er konkurrencedygtige i forhold til, hvad landmændene selv kan lave markarbejdet til.
Der kan selvfølgelig komme en dag, hvor bedrifterne bliver så store, at de kan blive meget rationelle også i marken. Men der er altså et stykke endnu, før de kan gøre arbejdet mere rationelt end os, der arbejder med markopgaver i flere måneder af gangen, slutter Johnny Sørensen, der så småt er begyndt at glæde sig til forårsarbejdet kan bryde løs omkring påske.
I denne uge bringer vi de første artikler i serien om Jejsing Maskinstation i Sønderjylland.
Maskinstationen drives af Jette og Johnny Sørensen. De er begge 34 år, og har sammen børnene Simon (8), Pernille (6) og Martin (1).
Johnnys far, Knud, overtog i 1979 ejendommen, der dengang var gået konkurs, og startede Jejsing Maskinstation. I 1994 blev Johnny tilknyttet firmaet, og i 1997 overtog han firmaet.
Der er ingen landbrugsjord tilknyttet stedet.
1 stk. John Deere 4240S
1 stk. John Deere 6910
2 stk. John Deere 7710
2 stk. John Deere 7810
1 stk. John Deere 8210
1 stk. John Deere 8310
1 stk. John Deere 8520
1 stk. CaseIH MX220 Magnum
1 stk. Ford 6710
1 stk. Hanomag 55C gummiged
1 stk. Komatsu 325 gummiged
2 stk. nyindkøbte 25 ton Samson vogne med nedfælder (8 meter)/slæbeslanger (24 meter)
1 stk. 20 ton Jos vogn med nedfælder/slanger
1 stk. 22 ton Kimadan vogn
1 stk. 15 ton Samson vogn med slæbeslanger
1 stk. 16 ton Terra-Gator 3104 nedfælder
2 stk. 22 kubikmeter Anna Burger møgspredere (tallerken)
1 stk. nyindkøbt RKM møgspreder med kantudstyr
1 stk. Samson møgspreder
7,80 meter Claas rive til græs
6,5 meter traditionelt Kuhn sæt til græsslåning
Nyindkøbt 8,5 meter Kuhn sæt til græsslåning (eneste i Danmark)
8 stk. frakørselsvogne af forskellig størrelse
1 stk. McHale 995 græspakker
1 stk. John Deere 550 rundballepresser
1 stk. New Holland »minibig« model 4860
1 stk. New Holland »minibig« model 940 – med ny samlevogn
1 stk. John Deere »minibig« model 690
1 stk. Heston »bigballe« model 4800
1 stk. Massey Ferguson »bigballe« model 190 – med ny samlevogn
1 stk. Jaguar 840 majssnitter
1 stk. Jaguar 890 majssnitter
1 stk. Bizon mejetærsker
1 stk. Ployboy jordpakker
1 stk. 4 meter Köckerling kombisæt med frøudstyr
2 stk. 6-rækkers Monozem majssåmaskiner
1 stk. 12-rækkers Kverneland majssåmaskine