Gode gener giver høj kødprocent

- Med de resultater, vi nu kender, kan vi beregne, at den gennemsnitlige kødprocent kommer til at ligge på 62,1 procent. Det er vi bestemt godt tilfredse med, siger fast aftager af smågrise fra Karen og Peder Holms 580 søer store besætning.

- Vi har altid ligget pænt med kødprocenten hos slagtesvinene. Men det ser endnu bedre ud med de grise, vi får fra Karen og Peter Holm i Fårvang, siger Tage Kuhr og sønnen Torben på Dalbygaard i Gjern.

- Vi mangler endnu at levere 100 slagtesvin fra det første hold på 300 smågrise, vi fik fra Karen og Peter Holm. Med de resultater, vi nu kender, kan vi beregne, at den gennemsnitlige kødprocent kommer til at ligge på 62,1 procent, og det er vi bestemt godt tilfredse med.

Foderforbruget er på 2,7 foderenhed pr. kilo tilvækst, og der har været en daglig tilvækst på 850 gram i de 85 dage fra indsættelse til slagtning.

- Normalt siger man jo, at kødprocenten kvitterer for forbedringer i avlsmaterialet, og det ser ud til at holde stik. Da vi selv producerede smågrisene, havde vi i gennemsnit en kødprocent på 61,5. Derfor kan vi konkludere, at det er gode grise, vi får fra Karen og Peter Holm i Fårvang, siger Tage Kuhr.

I dag fodres de årligt 7.500 slagtesvin med et computerstyret Skiold Datamix vådfodringsanlæg. Der anvendes to slags tilskudsblandinger og skiftes, når grisene har en vægt på cirka 50 kilo.

Hver uge modtager gården 60 tons valle fra mejeriet i Them. Vallen indgår i foderet sammen med hvede og cirka 10 procent byg. Udover korn fra egne 140 hektar, er det nødvendigt at supplere med indkøbt korn.

- Vi har haft konsultationer med bygningskonsulenten i tre timer og ligeledes haft et fortrinligt samarbejde med forvaltningen i Gjern Kommune, siger Tage Kuhr.

- Uden at gå efter billige løsninger, har vi kunnet holde byggeprisen nede på cirka 1.100 kroner pr. stiplads. Det er næsten halv pris i forhold til et nøglefærdigt projekt, mener svineproducenten.

- Foderrøret er ført ned til langtruget gennem skillevæggen. Det er også med til at lette rengøringsarbejdet, når vi skal have et nyt hold ind, forklarer Torben Kuhr.

- Og så tror jeg, de snakker mere med grisene hos Karen og Peter Holm.

- Hvor vi tidligere med vore egne grise skulle drive dem, oplever vi nu, at de indkøbte grise næsten følger efter os. Der er i hvert fald tydelig forskel på deres temperament, mener Torben Kuhr, der kun har lovord om den nye smågriseleverandør.

Læs også