Danske fødevarevirksomheder og landmænd skal leve op til krav fra EU. Det er med til at give amerikanske landmænd en konkurrencefordel
Det kan være skidt for danske landmænd – og deres
europæiske kolleger – hvis en frihandelsaftale med USA bliver forhandlet på
plads som planlagt.
For danske landmænd og fødevarevirksomheder har brugt
mange penge på at leve op til EU’s krav, mens deres amerikanske konkurrenter er
sluppet væsentligt billigere. Det giver amerikanerne en klar fordel, hvis told-
og handelsbarrierer mellem EU og USA fjernes. Det skriver Jyllands-Posten.
Ifølge Jyllands-Posten viser en opgørelse fra DI således,
at fødevareområdet klart er det største område, hvor der kommer ekstra udgifter
på produkterne. Når varerne sendes fra USA til EU udgør handelsbarriererne 57
procent i meromkostninger, mens meromkostningerne udgør hele 73 procent, når
varerne skal fra EU til USA.
- Man kan godt være bekymret for en oversvømmelse af
billigt kød fra USA. Vi kigger dog ikke på det scenarie, men i stedet på et
stort amerikansk marked til danske varer, sagde administrerende direktør ved DI
Karsten Dybvad ifølge Jyllands-Posten på en konference i DI mandag.