Sygdom i kvægbruget kan ende helt galt

Dyrlæge Jørn Erri håber snart, at landbrugsorganisationen tager handling og får bremset problemerne med mycoplasma og kronisk botulisme

Flere besætninger har de seneste tre år oplevet, hvordan clostridie toksiner har skabt problemer i deres besætning.

Nu mener dyrlæge Jørn Erri, det er på høje tid, at få gjort noget ved problemet.

Som han ser det, er det overskyggende problem i forhold til clostridier vores gyllehåndtering.

- Gyllen er formentlig den største faktor. Gyllen er et iltfrit miljø, der giver clostridierne optimale vækstforhold. Men de nye gødningsregler tvinges landmændene jo til at sprede gylle på græsset og efter kort tid skårlægge græsset og man kører clostridiesporerne hjem til køerne igen, hvorefter bakterien opformeres.

- Nedfældning af gyllen gør formentlig situationen værre, idet gyllen kommer ned i et iltfattigt miljø. Gyllen burde slet ikke spredes direkte på græs som køerne bagefter skal æde, for så tages clostridiesporerne med ind i græsensilagen og køerne æder dem, hvorefter der er risiko for, at de ophobes i kroppen, forklarer Jørn Erri.

Familier rammes

Ved familien Thomsen i Sindal i Vendsyssel, har de oplevet, hvor slemt det kan gå. De har i dag kun 85 køer tilbage ud af en besætning på 475 køer. Resten er slagtet, aflivet eller selvdøde af clostridieforgiftning.

Men ikke nok med det – de er nu også selv begyndt at blive syge.

Læs mere om familien i Effektivt Landbrug onsdag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også