Søn af Wolle Kirk fra Thy - og nu landmand i Zimbabwe

Mass Kirk fortsætter familiens landbrug i det sydlige Afrika. Han ser i dag gode muligheder for at udvikle sit landbrug dernede

Livet for Mass Kirk begyndte i 1962 som en helt normal historie på en gård nær Hanstholm i Thy.

Senere begyndte han sin skolegang på Thorsted friskole, men fra 1969 - i en alder af syv år - tog hans liv mildest talt en noget anderledes udvikling end for de jævnaldrende legekammerater i Danmark.

Mass Kirks forældre, Wolle og Birthe Kirk, pakkede i 1969 deres folkevogn og kørte sammen med tre børn ned igennem Afrika for at opleve det store kontinent. På turen forelskede familien sig i den grad i Afrika og kunne efter hjemkomsten ikke falde til i Thy igen.

Da Danmark stemte ja til EF i 1972, besluttede familien derfor at sælge deres gård og flytte permanent til det Afrika, som de nu holdt så meget af.

Wolle Kirk var svoren modstander af tilslutningen til EF og officielt skete udflytningen derfor som en protest mod Danmarks tilslutning til EF.

Afrika på den hårde måde

Familien gik nu på jagt efter en landbrugsbedrift og valgte hurtigt landet Rhodesia, den tidligere britisk koloni, der som erklæret uafhængig republik blev ledet af den hvide premierminister Ian Schmidt indtil omvæltningerne, der førte til landets nuværende navn Zimbabwe.

Efter tre måneders farm-hunting købte Wolle Kirk 500 hektar agerjord, som havde den store fordel, at der kunne kunstvandes.

Udfordringerne var store fra starten, og det var vanskeligt at opnå banklån uden meget høj sikkerhed.

Den farm, som først blev købt, var ikke egnet til kvæg, da området var for fugtigt. Familien ville have kvæg, så farmen blev solgt igen og en anden købt.

Borgerkrig

Medarbejderne var billige, men dårligt uddannede og med ringe motivation. Desuden var sprog, kommunikation og infrastruktur en betydelig barriere på det tidspunkt. Oveni dette forstyrrede tørke og oversvømmelser konstant udviklingen af farmen.

Der var meget at lære for familien fra Thy med nye afgrøder, nyt ukrudt med videre. Alt var anderledes. De kendte ikke jordtypen eller bekæmpelsen af nye kvægsygdomme.

- Aflåsning mod tyveri var konstant nødvendig, husker Mass Kirk.

Og oven i det hele udbrød der i 1975 borgerkrig mod den daværende premierminister Ian Smiths hvide mindretalsstyre og krigstilstanden varede i fem år til 1980. Herefter tog en ny sort regering over.

Danske driftsmetoder gav gevinst

Urolighederne og borgerkrigen gav dog også visse fordele for familien fra Thy. Jorden kunne nu købes ganske billigt og en 1.500 hektar stor kvæggård blev købt til halv pris.

Heldigvis undgik familien problemer under borgerkrigen, da den lokale befolkning respekterede Wolle Kirk, der behandlede dem som ligeværdige.

Deres farm udviklede sig nu hurtigt, takket være danskinspirerede driftsmetoder som for eksempel fodring med ensilage.

Udbyttet blev øget markant som følge af den intensive driftsform.

Fra Danmark blev RDM-kvæg introduceret ved hjælp af implantation af embryoner. Dette gav en markant forøgelse af mælkeproduktionen.

I 1984 blev yderligere to farme købt, hvilket bragte det samlede areal op på 5.500 hektar.

Tørke i lange perioder

Men der var også store udfordringer op gennem 1990erne.

Regnen kunne udeblive i lange perioder og udbyttet blev tilsvarende lavt. Det førte til høje foderpriser og gav lav indtjening i mælkeproduktionen i tilsvarende lange perioder.

- Når det blev rigtigt slemt, kun selv den gode jord tørrede ud – nogen gange som følge af op til otte måneders tørkeperioder, forklarer Mass Kirk.

Succes med ost og tobak

Men familien var ikke fra Thy for ingenting. De kendte til barske vilkår og parolen »Tilpas dig eller dø«. Så ærmerne blev smøget op og nye tiltag iværksat.

Med en stor arbejdsindsats blev der etablerede kunstig vanding ved at lave inddæmmede søer og vandboringer.

- Min far Wolle Kirk indså, at den værdifulde mælk skulle forædles yderligere. Da han fik muligheden, købte han firmaet Kefalos Cheese og fik gang i fremstillingen af oste. Det lykkedes og gav en betydelig værditilvækst i farmens produktion, forklarer Mass Kirk.

Familien tog også en lille nicheproduktion op i større skala og lærte, at klimaet i Zimbabwe faktisk var perfekt til en særlig afgrøde.

- Jeg opdagede, at vores naboer havde en højere levestandard end os og arbejdede mindre. Det viste sig, at de dyrkede tobak i større stil, forklarer Mass Kirk med et smil.

Katastrofen

Men i 2003 blev der på kort tid vendt op og ned på familiens ellers succesfulde liv i Zimbabwe.

Landets mangeårige diktator Robert Mugabe iværksatte sin såkaldte »jord-omfordeling«, som i realiteten gjorde, at 90 procent af de hvide farmere forlod Zimbabwe.

Selv om den hvide del af befolkningen indtil da kun have udgjort omkring én procent af landets samlede indbyggertal, så havde de hvide ejet cirka 70 procent af landbrugsarealet. Nu overtog lokale oprørere de hvides gårde, men var helt uden viden om, hvordan de skulle fortsætte driften.

Resultatet udeblev heller ikke. På rekordtid styrtdykkede landbrugsproduktionen, landets økonomi brød sammen og inflationen løb helt løbsk.

Opdelt risiko

Kirk familien besluttede sig for at dele sine ejendomme op i separate selskaber for at blive mindre sårbare:

- Birthe og Wolle Kirk fik Kefalos Cheese-fabrikken, Nathalie og Ajs Kirk fik malkekvægsbesætningen, mens Lisbeth og jeg fik tobaksfarmen og kødkvæget, forklarer Mass Kirk.

Det sidste par blandt Wolle Kirks tre børn, Rilla og Torben Kirk, forlod landet for at arbejde for den danske bistandsorganisation, Danida.

Strategien lykkedes, og familien undgik at få sine ejendomme beslaglagt. I 2009 kollapsede landets valuta, Zimbabwe-dollaren, helt, og landet kom under udenlandsk administration. Varer blev handlet i US dollars eller anden valuta og tilstandene blev ret hurtigt normaliserede.

Fremtid i tobaksproduktion

Lisbeth og Mass Kirk driver i dag deres tobaksfarm med godt udbytte. Mass Kirk betragter stadig Zimbabwe som ét af de bedste landbrugslande i Afrika og ser en hel del positive muligheder i det afrikanske land fremover.

- Store arealer med landbrugsjord kan i dag vandes og dermed give en sikker produktion og landet har enorme menneskelige arbejdskraftressourcer. Her er et ideelt klima til dyrkning af frugt, nødder og blomster af høj værdi.

- Der er et næsten ubegrænset marked i Kina for tobak af høj kvalitet, forklarer Mass Kirk.

Ideelt klima til kvalitetstobak

Mass Kirk har erfaret, at Zimbabwe har et klima, som giver verdens bedste tobak. Planten er meget tørkeresistent og en sikker afgrøde, da den hverken bliver ædt af skadedyr eller stjålet af lokale.

Desuden går hele høsten til eksport i et åbent marked og afregnes dermed i fremmed valuta, som betyder fast høj pris i Zimbabwe.

Familien glæder sig i dag over livet i Afrika og har ingen planer om at flytte tilbage til Thy.

Faderen, Wolle Kirk, mistede i april 2009 som 71-årig livet ved en trafikulykke nær Thisted i Thy.

Læs også