Rapport: Vandføringsevne er nedsat til en tredjedel

Nedsat vandløbsvedligeholdelse har store konsekvenser for lokalsamfundet, lyder det fra vandløbslaug

Vandføringsevnen for Værebro Å på Sjælland er på 30 år nedsat til en tredjedel.

Sådan lyder det fra Vandløbslaug for Værebro Å, som henviser til en ny rapport fra Dansk Hydraulisk Institut. Ifølge lauget viser rapporten, at Værebro Å i dag fører 344 liter vand pr. sekund mod 1.278 liter pr. sekund i 1984.

Rapporten konkluderer, at den nedsatte vandføringsevne skyldes flere års nedsat vandløbsvedligeholdelse – og at det har store konsekvenser for det lokale samfund.

- Blandt andet går åen i dag hyppigere over sine breder end tidligere, og det er ikke længere forsvarligt at have græsende dyr på arealer grænsende til åen, da de risikerer at blive syge af det overløbsvand fra rensningsanlæg, der gentagne gange har oversvømmet jorden med forurenet vand og miljøfremmede stoffer. Dertil er også grundvandet truet, lyder det fra Vandløbslaug for Værebro Å.

Derfor står vandløbslauget torsdag aften for et borgermøde på Stenløse Rådhus.

- Rapporten viser en utrolig stor sammenhæng imellem vandføringsevnen og de problemer, vi gennem mange år har oplevet i Værebro Ådal. Derfor er det nu vigtigt, at vi lokalt får en diskussion af de udfordringer, vi står overfor og får vendt, hvordan vi sammen kan løse problemerne med den reducerede vandføring, siger formand for vandløbslauget Søren Traberg Vestergaard i en pressemeddelelse.

- Vi har gennem en årrække forsøgt at råbe lokalpolitikerne op og få dem til at interessere sig for emnet. Uden held. Nu har vi en rapport, der fastslår at den er helt gal med vandafledningen, og derfor bliver vi nødt til at gøre noget. Politikerne bliver nødt til at reagere.

 

Læs også

En sund tarm giver et godt immunforsvar
Klar til DM-revanche
God tilslutning til »DM i Kloakarbejde«
Når maskinerne nemt vejer op til 40 tons
Vandløb skal rustes til klimaforandringer
Dansk andelsmodel stortrives i Sydamerika