Høstmaskinerne har den seneste tid holdt stille i lange perioder, og det skyldes på ingen måde, at høsten 2001 er i hus. Mange marker – ifølge landsredegørelse ikke mindst i Ribe Amt - er fortsat ikke blevet høstet, og vejret skal snart arte sig fra sin gode side, hvis ikke landbruget skal få problemer:

- De landmænd, der fortsat mangler at få høstet, vil lide store tab, lyder meldingen fra planteavlskonsulent Kjeld Forsom fra DSH Faglige Center i Løgumkloster.

Hans kollega, Jørgen Kristensen, Varde, vil endnu ikke tale om tab for landmændene.

- Det er endnu for tidligt at gå i panik. Vi får altid en tørvejrsperiode i september, og det skal vi også nok få i år. Men det er vigtigt at få sprøjtet i marker med bl.a. rug og ærter, når det er muligt for at redde afgrøderne, fastslår Jørgen Kristensen, der ikke forudser nogen større katastrofe.

- Typisk har den enkelte landmand et enkelt stykke på lavt jord, der endnu ikke er høstet, og det er selvfølgelig irriterende ikke at kunne blive færdig, fortsætter Jørgen Kristensen.

- De fleste landmænd er heldigvis ved at være færdige, men der er nogle, der fortsat har meget på markerne, og her giver det problemer. Meget vårraps ligger endnu, og der ligger også meget halm, der ikke er blevet bjærget, konstaterer Kjeld Forsom.

Udbyttet er godt nok, men Kjeld Forsom fortæller, at fugten ødelægger kvaliteten.

- Der er f.eks. næsten intet rug, der er blevet godkendt som brødrug, forklarer han om problemerne.

Omkring forholdene i Ribe Amt siger Jørgen Kristensen, at der stort set ikke er høstet havre, og der er nok også stort set 100 procent vårraps på markerne. Den megen nedbør har også indflydelse på majsen, hvor der ganske enkelt sker for lidt, så tørstofprocenten er for lav.

- Kartoflerne lider meget under det dårlige vejr, og det giver en dårlig kvalitet, understreger Kjeld Forsom, DSH.

Mange landmænd er også ved at være klar til at så vintersæden, men også det vil give store problemer, hvis ikke vejrguderne snart får lukket for sluserne.