Det regnfulde vejr har skabt store problemer med bjærgningen af den sidste halm. Situationen er værst på Langeland, Ærø og Tåsinge, hvor store mængder halm stadig ligger på markerne og venter på at blive presset og kørt til opbevaring.

- Situationen på Langeland er nærmest kaotisk. Vi plejer at være færdige med halmen omkring 1. september, men på nuværende tidspunkt mangler vi stadig 20-25 procent. Det er helt uhørt. Normalt er vi blandt de første, som får halmen kørt i hus, siger proprietær Jens Oldenbjerg, Tullebølle.

Den langelandske gårdejer står for bjærgningen af cirka 1200 hektar halm, primært til brug i de langelandske halmværker. Han mangler stadig at få presset omkring 400 hektar, og det kan godt blive vanskeligt at nå, hvis ikke vejrguderne snart sender bedre vejr ned over de langelandske marker.

- Det har stort set regnet hver eneste dag i september. Så vi har brug for 14 dage med blæst og tørvejr for at få bjærget den sidste halm. Hvis vi kommer hen i slutningen af oktober, før det bliver bedre vejr, er det for sent. Så er der kun sprederen og ploven tilbage, siger Jens Oldenbjerg.

- Nogle landmænd er begyndt at sprede halmen, køre den over med en braksnitter og pløje den ned. Jeg er dog stadig optimist. Men det er første gang indenfor de sidste 10-12 år, at vi står i en så vanskelig situation, siger den langelandske landmand.

Situationen kan også få konsekvenser for Rudkøbing Kraftvarmeværk, der kan komme til at mangle halm sidst på sæsonen, hvis den resterende halm på markerne går tabt. Foreløbig er cirka 80 procent af forsyningen sikret.

- Vi håber at få bjærget lidt mere halm. Ellers må værket forsøge at finde halmen andre steder eller tænde for oliebrænderen. Der er ikke andet at gøre, siger formanden for Foreningen af Langelandske Halmleverandører, Poul Christensen.

Men også i Halm 80’ område er halmen flere steder begyndt at rådne i bunden. Samtidig spænder den ubjærgede halm ben for såningen af vinterafgrøder.

- Vi håber på en uges tørvejr, så vi kan få presset og fjernet den sidste halm fra markerne. Men hvis folk insisterer på, at halmen skal væk her og nu, så de kan komme i gang med såningen af vinterafgrøder, så gør vi selvfølgelig, hvad vi kan, selv om halmen er våd, siger Niels Jeppesen, som tilføjer, at firmaet i øjeblikket forsøger at splitte halmen på markerne, så den kan tørre hurtigere.

- Men tilstanden er ekstrem i år, fastslår han.