Store konsekvenser af prognoser der ikke holder

Prognoser for svinenoteringen, der ikke holder, giver ikke bare røde tal, men også mere arbejde i rådgivningen med justering af budgetter og svineproducenter der igen og igen skal ud og bede om godt vejr i banken.

Landbrug & Fødevarers prognose for noteringen udarbejdet i marts 2009 holdt ikke, prognosen fra juni måned holdt heller ikke, og blot et par uger efter offentliggørelsen af prognosen fra september kunne det måske se ud som om, den også kunne få problemer med at holde.

Den seneste prognose blev offentliggjort 22. september og lød på 9,00 kroner i 4. kvartal i år, og allerede to uger efter - torsdag den 2. oktober - faldt Danish Crowns notering til 9,00 kroner.

I avisen fredag den 9. oktober gav formand for Dansk Svineproduktion, Lindhart Nielsen, dog udtryk for, at der ikke var grund til at justere sine budgetter, idet han troede på, at den seneste prognose nok skulle holde, idet noteringen kunne nå at stige, inden kvartalet er omme. Kigger man på udviklingen i noteringen i 4. kvartal gennem de seneste 9 år, er der dog ikke historisk belæg for at noteringen skulle stige i løbet af kvartalet (se figuren). Tværtimod.

Arbejde til rådgivningen
- Prognosen har efterhånden skuffet nogle gange, siger økonomikonsulent Line Hansen, Østdansk Landbrugsrådgivning, der oplyser, at det er noget, der giver konstant arbejde med justering af budgetterne.

Hun oplyser endvidere, at nogle af hendes kunder havde forsøgt at tage højde for, at prognoserne ikke ville holde, og lagde sig 50 øre under den officielle prognose. Men så forlangte banken, at kunderne skulle ud og finde ekstra penge til at dække huller, og så kunne de jo lige så godt lægge sig op af den officielle prognose med det samme, selvom de ikke troede på, at den ville holde.

Ifølge økonomikonsulenten var det ellers meget strategisk tænkt.

- For det er meget uheldigt, når man skal ud og bede om godt vejr igen og igen, fordi prognoserne ikke holder, påpeger hun.

Tabellerne på denne side viser eksempler på de økonomiske konsekvenser, som de uholdbare prognoser har for en tilfældig svineproducent med en årlig produktion på omkring 18.000 slagtesvin årligt.

Læs også