Specialoste til det etniske marked
Handelsselskabet Kirkeby Cheese Export i Svendborg har overtaget Hårby Mejeri efter Løgismose. Selskabet regner med at kunne starte en produktion af specialoste til det etniske marked 1. juli.
Hårby Mejeri ligger stille i øjeblikket. Alligevel er der hektisk aktivitet bag de gule mure. Det varer nemlig ikke længe, før der igen flyder mælk i kedler og kar på det sydvestfynske mejeri.
Handelsselskabet Kirkeby Cheese Export med domicil i Svendborg har pr. 1. april overtaget mejeriet efter Løgismose, der er flyttet til Allested, og de nye ejere er i fuld gang med at renovere bygningerne og installere nyt udstyr til den kommende produktion.
- Vi regner med at kunne prøvekøre mejeriet i juni og starte den egentlige produktion omkring 1. juli, fortæller administrerende direktør, Per Kildegaard, Kirkeby Cheese Export.
- I første omgang køber vi mælken på det frie marked, men på sigt vil vi gerne have egne leverandører. Det regner vi med at få indenfor de næste par år, men først vil vi gerne bevise overfor landmændene i området, at vi kan eksistere, siger Per Kildegaard, der som tidligere medejer af Kirkeby Mejeri har stor erfaring med mejeridrift.
Det er også herfra navnet Kirkeby Cheese Export stammer. Per Kildegaard dannede handelsselskabet i 1985 sammen med en tidligere kompagnon og medejer af mejeriet i Kirkeby.
I 1990 blev Kirkebys produktion solgt til Kløver Mælk, men Per Kildegaard beholdt eksportselskabet. Da Kløver og MD Foods fusionerede, købte han de aktier, som Kløver Mælk på daværende tidspunkt stadig havde i Kirkeby Cheese Export og solgte en mindre aktiepost til et tysk mejeri, som i dag lønproducerer for det svendborgensiske handelsselskab.
- Vi har vores egne varemærker og målgruppen er det etniske marked i Nordeuropa. Hovedmarkedet er Tyskland, derefter Skandinavien, England og Benelux-landene, fortæller Per Kildegaard.
Satsningen på det etniske marked har ligesom handelsselskabets navn rod i Kirkeby Mejeri, hvor hovedproduktionen var fetaost. Erfaringerne fra det sydfynske mejeri har Per Kildegaard siden bygget videre på i Kirkeby Cheese Export.
- Når man handler med en etnisk kunde, skal man bruge meget tid på ham. I de danske kæder har man måske en halv til en hel time til at indgå en handel. Det ville gøre en etnisk kunde dybt fornærmet. Du skal bruge timer og også gerne kende hans familie. Og det skal helst være de samme folk, man sender ud på besøg, forklarer direktøren.
Men Kirkeby Cheese Export sælger også andre ostetyper.
- Vi har pr. tradition stadigvæk nogle kunder i Nordtyskland, som vi sælger gule oste til. Det er specialoste lagret på forskellig måde. Nogle vil have dem lagret i 20 uger. Nogle i 30. Og det gør vi så, fortæller Per Kildegaard, som tilføjer at de gule specialoste blandt andet kommer fra de fynske mejerier Sinai og Ørbæk Mejeri.
Handelsselskabet har også et andet hovedområde: salg af kendte danske oste med koshercertifikat til de jødiske samfund i Israel og Europa. Både almindelig kosher og super kosher.
- Når det er super kosher har en jødisk rabbiner overværet malkningen af køerne og kontrolleret, at alt er gået rigtigt for sig. Der er ikke så mange, der laver super kosher, så det er i høj kurs hos jøderne, fortæller Per Kildegaaard, som tilføjer, at markedet for super kosher er voksende.
- Vi har længe søgt efter et mindre produktionssted, fordi det bliver stadig vanskeligere at få produceret mindre serier, efterhånden som mejerierne bliver større og større. Vi handler fortsat med Arla, som er et imponerende selskab, men alt for store til os og de produktioner, vi skal have lavet, siger Per Kildegaard om baggrunden for købet af Hårby Mejeri.
Han mener også, at der er plads til flere niche- og specialproduktioner indenfor mejeribranchen.
- Mejeribranchen ligner andre brancher. Når virksomhederne bliver meget store, vokser der en underskov af mindre producenter op. Men der er en grænse. Så gårdmejerier og mindre mejerier skal tænke sig godt om, før de går i gang, mener Per Kildegaard.