Demo-arealerne med græs og majs er nu rykket til Grønnemosegaard ved Gudbjerg. Ved grovfoderdagen den 2. september vises bedriftens nye kviestald frem.
For at tilgodese den fynske geografi er demonstrationsarealerne med græsparceller og aktuelle majssorter efter tre år på Gelstedgård i denne sæson etableret hos mælkeproducent Henrik Terkelsen, Bøllemosevej 21 ved Gudbjerg.
De i alt 11 forskellige græsblandinger og 18 majsparceller med sortsforsøg vises frem ved den traditionelle grovfoderdag, som DLG, Velas, DLF og Kvægrådgivning Danmark i fællesskab afvikler hvert år. Det sker mandag den 2. september på Grønnemosegaard.
I tilgift får de besøgende lejlighed til at kigge indenfor i stedets nye kviestald på 3.600 kvadratmeter, der er opført parallelt med kostaldene, som huser Henrik Terkelsens 730 holsteinkøer.
Månedshold i stalden
I den to-rækkede stald bliver der plads til alle bedriftens 430 kvier, der løbende bliver opdelt i månedshold med 24 kvier. Stalden, hvor kvierne går fra fem til 21 måneders alderen, har sengebåse med madrasser og fanggitre til tilsyn og anvendelse ved insemineringen af kvierne.
- Her får vi samlet kvierne fra vores anden ejendom og fra to kviehoteller. Det giver i sagens natur en mere rationel drift og logistik. Samtidig er den nyeste lovgivning fuldt indfaset, siger Henrik Terkelsen og peger på blandt andet opbygningen på det naturlige hierarki som en fordel ved månedshold.
Han fortæller, at bedriftens rene SDM-stamme løbes med kønssorteret sortbroget sæd, mens de øvrige køer insemineres med kødkvægssæd af racen Blåkvæg. Både disse kvie- og tyrekalve afsættes to-tre uger gamle til en kalveproducent.
Ved grovfoderdagen vil bygningskonsulent Andreas Uglevig fra Velas, som har medvirket ved projektet, være til stede sammen med repræsentanter fra leverandørfirmaerne.
God udvikling trods sen majssåning
Ude på marken bag kviestalden er det sædvanligvis majseksperterne, Martin Mikkelsen fra Seges og Jens Bagge fra Sejet, der sammen med den lokale Velas-majskonsulent Anders Christiansen, som står for gennemgangen af de i alt 18 forskellige majssorter, heraf tre helt nye sorter og to sortsblandinger.
- Selvom majsen blev sået meget sent i år, i vores tilfælde fra den 13. til 27. maj, har den udviklet sig langt over forventet - med den skiftende sol og regn nærmest lige siden. Vi valgte ikke at pløje i år, men harvede i stedet alle vores 250 hektar, inden vi såede majsen. Derved skød majsen op på få dage. Hvis vi havde pløjet, kunne vi i stedet have fået tør jord op i overfladen. Derfor var det en god strategi i år, konstaterer mangeårige planteavlskonsulent hos Velas, Hans Erik Larsen, der nu på deltid arbejder med markplaner og hjælper i højsæsonerne på Grønnemosegaard.
Færre fugle-angreb
I forhold til sidste år, hvor der i demo-parcellerne og i øvrigt i mange fynske marker var heftige angreb på de spæde majsplanter, har problemet med de sorte fugle i denne sæson ikke været af samme omfang.
- Den hurtige fremspring og rigeligt med anden føde på det kritiske tidspunkt har givet vis været en medvirkende årsag, konkluderer Ulrich Christiansen, der er salgschef i DLG’s kvægafdeling.
Han oplyser, at der også til næste sæson vil være Korit-bejset majsudsæd til rådighed, og at der arbejdes på højtryk på alternativer for at kunne opfylde den kommende EU-lovgivning i forhold til fuglebejsningen af majs.
Godt græs
Mens græsparcellerne de seneste to år på Gelstedgaard var påvirket af tørken, er billedet et helt andet i år. Her står græsset frodigt og klar til et stort andet slæt, efter demo-dagen på Grønnemosegaard er afviklet.
Blandt de 11 forskellige demo-parceller vises græsblandinger med urter, netop for at give smag og fylde i ensilagen, hvis det igen sætter ind med tørke. Alle blev de udlagt i foråret i renbestand. Græsset blev sået den 12. maj, altså en måned senere end optimalt, i den kolde og sværere jord på Grønnemosegaard. Demo-arealet er slået én gang, den 30. juni, mens tredje slæt på bedriftens øvrige 80 hektar, alle med græsblanding 40, bliver taget i ugen op til grovfoderdagen.
Også lucerne vises frem, og vil blive omtalt den 2. september, når Gurli Klitgaard og Tom Vestergaard fra DLG gennemgår græs-parcellerne sammen med Velas-konsulent Kristoffer Boye Larsen.
Tilmelding senest 28.8.
Grovfoderdagen indledes klokken 9.30 med kaffe og rundstykker. Klokken 10 deles de fremmøde kvægfolk og andre interesserede op i to hold til gennemgangen af henholdsvis græsblandingerne og majssorterne.
Inden afrundingen med grillpølser, der serveres af landboungdommen, kommer DLG’s markedschef for korn, raps og soja, Anders Mortensen, med en aktuel markedsorientering.
Af hensyn til arrangementet er der tilmelding senest den 28. august til en af arrangørerne.