Frøavl med udfordringer
Efter et år med tørke og derefter regn i høstperioden kan frøavlerne se frem til et år med både lavere produktion og priser.

- 2024 bliver udfordrende, også for frøavlen, påpegede Barenbrug-konsulent Henrik Skovgaard Larsen, på frødagen den 3. januar. Fotos: Erik Hansen
Det blev et meget atypisk år med et tørt forår og masser af nedbør, da græsfrøet skulle i hus sidste år. Og udfordringerne ser ud til at fortsætte her i 2024.
Traditionen tro indledte de fynske frøavlere det nye år med deres frødag med både politiske og faglige indlæg. Mødet den 3. januar blev imidlertid også atypisk, da vejrliget igen spillede ind. Således var der afbud fra både formanden for Frøsektionen, Troels Prior Larsen, og landskonsulent Kaj Høj, der henholdsvis kæmpede med store regnmængder på Sydsjælland og snedriver ved Aarhus.
I deres sted tog formanden for Frøavlerne på Fyn og Langeland, Arne Vad, og den lokale Barenbrug-konsulent Henrik Skovgaard Larsen sig af »nytårstalerne« til de fremmødte godt 50 medlemmer af frøavlerforeningen.
Forsigtigt frømarked
- Landmændene i Europa er usikre på fremtiden, der er krig i Ukraine og Mellemøsten, og vi ser ind i inflation og højere renter. Det har konsekvenser for produktionen og salget af græsfrø, påpegede Henrik Skovgaard Larsen.
Markedet er meget forsigtigt og tøvende, og derfor er førsteprioriteten for frøfirmaerne en reduktion af lagerbeholdningerne. Prisniveauet er dermed tilsvarende presset.
Frøkonsulenten nævnte, at Barenbrug siden 2022 har reduceret produktionen. Det gælder ikke mindst i Holland, der er det store privatejede frøselskabs hjemland, og hvor mange frøavlere har valgt mere lukrative afgrøder som grøntsager.
Det samme vil gælde for 2024, men derefter er der måske igen basis for en produktionsstigning, blandt andet i Danmark, hvor der er stor tradition og ekspertise for dyrkning af græsfrø.

Et halvt hundrede fynske og langelandske frøavlere deltog i frødagen den 3. januar i DLG's bygning i Odense.