De har svært ved at få økonomien til at hænge sammen på Bornholms Andelsmejeri, og det får nu mejeriet til at hæve krav til lokale købmænd. Men det kan få alvorlige konsekvenser.
Hvis købmænd og supermarkeder på Bornholm i fremtiden vil have leveret mælk fra Bornholms Andelsmejeri, skal de fordoble mængden af mælk, de får leveret fra 100 liter til 200 liter pr. levering.
Det skriver TV2 Bornholm.
De nye betingelser for mælkeleverancerne skyldes, at andelsmejeriets omkostninger til transport og logistik er steget, og det gør de nuværende mælkeleveringer til en underskudsforretning.
- I bund og grund er vi nødt til at sætte minimumsgrænsen op, for ellers holder det ikke. Det er ikke forsvarligt at køre rundt med så små mængder mælk. Så skulle vi i stedet sætte prisen væsentligt op på mælken per styk. Det ville betyde, at vi ikke ville være konkurrencedygtige for vores kunder, siger adm. direktør i Bornholms Andelsmejeri, Per Olesen, til den regionale tv-station.
Han tilføjer, at han håber, at de lokale bornholmere fortsat vil støtte op om lokal mælk på klippeøen. For hvis ikke, vil det forsvinde, lyder det fra direktøren.
15 mælkeproducenter tilbage på Bornholm
Nye krav er problematiske
Måske lyder 200 liter mælk ikke af meget, men det hører med til historien, at det er pr. levering, og at det også vil være kravet i vinterhalvåret, hvor øen ikke tiltrækker turister i samme omfang som om sommeren. Og det gør det svært.
- Det er problematisk. I vinterperioden bliver det svært at sælge 200 liter mælk. Enten er jeg nærmest nødt til at forære det væk eller hælde det ud. Det er dårligt for alle parter. Det er det, jeg frygter, siger Réne Wang Nielsen, der er købmand i Hasle.
Han tilføjer, at han fremover kommer til at sætte prisen op for den lokale mælk, og at det nok er tænkeligt, at mange på øen må droppe at få mælk fra Bornholms Mejeri.
Udover mælken er andelsmejeriet nok bedst kendt for sin produktion af oste, især blåskimmeloste.