FødevareDanmark er umiddelbart betryggede i, at den grønne trepart ikke får nævneværdige konsekvenser for brancheorganisationens godt 600 medlemmer i fødevaresektoren. Alligevel påpeger organisationens direktør, Leif Wilson Laustsen, at man vil følge implementeringen grundigt.
Søndag den 17. november 2024 faldt en aftale på plads om den grønne trepart efter mange måneders forhandling.
Brancheorganisationen FødevareDanmark, der blandt andet repræsenterer en stor del af landets slagtermestre og slagtehuse, har igennem forhandlingsperioden været stærkt bekymret for, hvordan en kommende CO2-afgift på dansk kød kommer til at påvirke forbrugerne og derigennem organisationens medlemmer af fødevarehåndværkere.
Men efter den endelige aftale kom i hus, har FødevareDanmarks adm. direktør, Leif Wilson Laustsen, haft travlt med at betrygge medlemmerne i, at der er tale om en god aftale.
- Vi er af den opfattelse, at fødevarepriserne er høje nok i Danmark, og derfor har vi også været stærkt bekymrede for, hvordan implementeringen af en CO2-afgift kommer til at påvirke prisen på dansk kød og derigennem forbrugernes vilje til at vælge lokalt producerede råvarer, siger Leif Wilson Laustsen i en pressemeddelelse.
- I dag er jeg dog tryg ved, at landbrugets bundfradrag på 60 procent, de forskellige incitamentordninger til at nedbringe landbrugets CO2-udledning samt et fornuftigt indfasningstempo betyder, at aftalen vil få minimale konsekvenser for vores medlemmer, tilføjer han.
Fra 2030 indføres en CO2-afgift på landbruget på 300 kroner per ton udledt CO2, men med det omtalte bundfradrag på 60 procent, hvilket giver en effektiv afgiftssats på 120 kroner per ton.
Det indeholder aftalen om den grønne trepart
Om FødevareDanmark
- FødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren – blandt andet slagterbutikker.
- Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer.
- FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro til, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren.
Har slået på trommen for afgift på udenlandsk kød
Tilbage i juni, før forhandlerne i den grønne trepart kom på plads, blev det lagt frem af Stephanie Lose (V), at 500 gram hakket oksekød vil koste en krone mere i 2030.
I den forbindelse havde Effektivt Landbrug fat i Leif Wilson, der påpegede kritisk, at der ikke stod noget om afgift på udenlandsk kød.
- Der står intet om, at der vil blive pålagt afgift på udenlandsk kød. Det stiller FødevareDanmark selvfølgelig spørgsmålstegn ved fremadrettet. Det er stærkt bekymrende, da vi tror på, at forbrugerne vil fravælge det danske kød, fordi det udenlandske selvsagt er billigere. Det giver også en konkurrenceforvridning, som vi slet ikke kan stå inde for, fortalte han til Effektivt Landbrug.
- Det vil jeg gerne se en udregning på
Efterfølgende sendte han også en løftet pegefinger mod Jeppe Bruus (S), da trepartens udfald kunne få afgørende indflydelse på slagterfagets udviklingsmuligheder i fremtiden.
En mulig fordel for dansk kød
Imidlertid er man fra FødevareDanmark ikke klar til bare at smide benene op og slappe af.
Organisationen kommer nemlig til at følge udviklingen tæt, lyder det fra direktøren.
- Vi sætter ikke bare flueben ved den grønne trepart og bevæger os videre. Vi kommer naturligvis til at følge implementeringen tæt og holde øje med, at CO2-afgiften ikke kommer til at stille det danskproducerede kød dårligere end det udenlandske kød, som typisk har et større CO2-aftryk end det danske, siger Leif Wilson Laustsen.
Hvis indfasningen af CO2-afgiften går, som FødevareDanmark tror og håber på, kan den grønne trepart faktisk vise sig at være en konkurrencefordel for de danske kødproducenter og de følgeerhverv, som FødevareDanmark repræsenterer.
- Det er meget sandsynligt, at EU inden for en overskuelig fremtid vil følge i de danske fodspor og indføre en lignende CO2-afgift på tværs af de europæiske lande. Når det sker, kan man håbe på, at den danske fødevareproduktion har fået et lille forspring, som vi kan udnytte, siger Leif Wilson Laustsen.
Senest har FødevareDanmark iværksat en kampagne og et netværks- og uddannelsesforløb, der skal klæde talentfulde slagtersvende på til at tage skridtet og kaste sig ud i en karriere som selvstændig.
Netværk af slagtersvende skal redde lukningstruede butikker