Fra trug til tallerken: Rapsprotein til foder kan blive til fødevarer

Et nyt forskningsprojekt under navnet »SEEDFOOD« vil udnytte de mange gule rapsmarker, der bliver brugt til dyrefoder, til fremover at kan udnytte proteinerne til fødevarer. Forskningsprojektet etableres med en bevilling fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme på 56 millioner kroner og ledes fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

I kampen mod at finde alternativer til animalsk protein, har et forskningsprojekt fra Københavns Universitet kastet øjnene mod et bestemt protein, som landbruget er meget bekendt med.

Rapsen er en af de mest udbredte afgrøder i Danmark, der primært bidrager med proteiner til dyrefoder.

- Der bliver dyrket meget raps i Nordeuropa, så der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale i rapsproteiner, hvis vi kan løse nogle af de problemer, der gør, at de ikke bruges til fødevarer i dag, siger professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Marianne Nissen Lund, der leder forskningsprojektet »SEEDFOOD«.

Ifølge forskningslederen er grunden til, at man stort set ikke udnytter rapsproteinerne til fødevarer, at afgrøden indeholder stoffer, der begrænser udnyttelsen af næringsindholdet, uønsket smag samt mangel på funktionalitet i fødevarer.

Fra foder til fødevarer

Formålet med projektet er at få rapsproteinerne til at fungere i fødevareproduktion. Forskerne vil derfor arbejde med emnet hele vejen fra knusning af rapsfrøet, til hvordan det kan forarbejdes, så det fungerer i maden.

Hertil bliver den største opgave, hvordan proteinerne bliver opfattet, når det spises eller drikkes - herunder smag og tekstur, samt at de har den rigtige næringsværdi. Opgaven er ikke at komme frem til specifikke produkter, men at bane vej for den knowhow, der ligger til grund for, at vi kan udnytte rapsen optimalt i fremtidig fødevareproduktion.

Projektet vil køre over en seksårig periode og har sin start den 1. januar 2022. 
 

Læs også