Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

LANDBRUGSMÆGLER Så er der igen fyldt op med »varer« på hylderne hos Landbrugsmæglerne i Vejle, efter den værste coronakrise har lagt sig, og købere og sælgere fra både ind- og udland er igen vendt tilbage.

- Vi var selvfølgelig meget spændte på, hvad det ville bringe, efter statsministeren tonede frem på skærmen 11. marts og lukkede landet ned, erkender indehaveren af Landbrugsmæglerne, Svend-Åge Bruun.

Han lægger da heller ikke skjul på, at det kunne mærkes.

- Nogle købere meldte fra, og sælgerne valgte lige at klappe hesten, inden de satte ejendommen til salg, men nu er vi tilbage på stort set samme niveau som før, fortæller Svend-Åge Bruun.

Internt hos Landbrugsmæglerne betød coronaen heller ikke så meget.

- Det handlede om ikke at gå i panik, men udvise sund fornuft, så vi lukkede ikke. Kontorpersonalet var her stadig, forklarer ejendomsmægleren.

Den fysiske afstand mellem medarbejderne blev lavet lidt større, og der blev sprittet af, og i det hele taget overholdes vejledningerne om corona-virussen.

Tyske investorer

Lukningen af grænsen betød også fysiske problemer med salget. De udenlandske købere måtte ikke komme ind i landet for alene at se på en gård, men de er nu tilbage.

- Der gik ikke lang tid, efter grænserne var åbne, inden de første hollændere var heroppe for at se på en kvæggård, fortæller Svend-Åge Bruun.

Gennem årene har Landbrugsmæglerne handlet meget med udlændinge, og det gælder købere fra mange lande.

- Vi har dialog med mange udlændinge – det gælder bl.a. arabere og folk fra Jordan, forklarer han.

Nogle udlændinge – ikke mindst hollænderne – er interesseret i at købe en gård med både bygninger og jord, mens andre helst undgår bygningsdelen.

- Vi har solgt rigtig meget landbrugsjord til investorer fra Tyskland. De køber jorden alene for efterfølgende at kunne forpagte den ud, forklarer Svend-Åge Bruun.

Rift om den gode jord

Svend-Åge Bruun oplever i det hele taget en stor interesse for jord – den gode og velarronderede jord.

- Der er stor efterspørgsel efter gode regulære marker, der ligger i store klumper, noterer han.

Der er også stor interesse for produktionsejendomme, hvor Landbrugsmæglerne har et stort udbud, og Svend-Åge Bruun glæder sig over en stor interesse for handel.

- Der er faktisk mere gang i den nu end for nogle år siden, og det er i dag blevet meget moderne at tale driftsøkonomi på produktionsejendommen, konstaterer ejeren af Landbrugsmæglerne.

Læs også