Diskussion om fjernbrak ligger også stille

Intet tyder på, at fjernbrak bliver ulovlig inden 2023

Det er ikke kun regler om eksisterende natur, som har vakt debat omkring brakreglerne i den nye reform af landbrugsstøtten. En stor efterspørgsel på fjernsbrak har også fået flere interesseorganisationer til at løfte øjenbrynene. 

Men også her kommer valgkampen og regeringsdannelsen i vejen, og der er ikke noget, der tyder på, at politikerne kan nå at at forpurre forhåbninger om fjernbraksaftaler imellem de danske landmænd – selv hvis de ville. 

- Der er slet ikke nævnt noget om fjernbrak i aftalen om landbrugsstøtte, og derfor synes vi også, at det er noget, som politikerne burde forholde sig til. Men vi må jo nok erkende, at de nok ikke når det, lyder det fra landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Sybille Kyed, fra Økologisk Landsforening, der har kritiseret stigningen i fjernbrak for at bidrage til til skævvridning af jordpriserne. 

Frygt i Vestjylland

ØL frygter således,at det bedre kan betale sig for landmænd på Sjælland at leje eksempelvist vestjysk jord for at braklægge det end at braklægge sin egen jord.

Også Vestjysk Landboforening har gjort opmærksom på problematikken, da man frygter, at der fjerner store dele af landbrugsproduktionen fra Vestjylland.

Økologisk Landsforening mener ydermere at det er problematisk, hvis de ydyrkede arealer kommer til at samle sig i de samme områder, så det ikke er hele Danamrk, der for gavn af initiativet, der skal styrke biodiversiteten. 

Kan ændres om et år

Ifølge Sybille Kyed er løbet dog ikke kørt, selvom man ikke når at lovgive mod fjernbrak inden nytår. 

- Der er nogle af de her regler om braklægning, hvor det kan skade på længere sigt, hvis man ikke for ændret reglerne nu. Men fjerbrak sker der sådan set ikke det store ved, at vi muligvis kører et år med fjernbrak. Men det kræver altså, at man bliver enige om at gøre noget ved det til næste år, siger hun. 

Det kan da også muligvis blive en udfordring at få forligskredsen bag aftalen om landbrugsstøtten til samstemmigt at gå imod fjrenbrak. Venstres Erling Bonnesen har således tidligere udtrykt skepsis over for at at lovgive mod det. 

Læs også