Debat: På med ja-hatten

Nu gælder det om at få ja-hatten på og komme med på vognen i fornuftige lokale trepartsløsninger, nu der er penge på bordet til det i den grønne trepart.

Af Erling Bonnesen (V), MF, miljø- og fødevareordfører

Treparten er win-win. Vi fremtidssikrer stor effektiv dansk landbrugs- og fødevareproduktion samtidig med, at vi passer godt på miljø, klima, natur, biodiversitet, drikkevandet og vandmiljøet.

Efter mange års tovtrækkeri er det nu lykkedes at få indgået en afbalanceret trepartaftale, der rækker mange år frem og giver stabile rammer for de initiativer, der skal iværksættes, samtidig med, at landmændene får stabile rammer for fremtidens udvikling og investeringer.

Jeg er glad for, at der er stor bred opbakning i Folketinget til aftalen. Det giver stabilitet, nu aftalerne skal udmøntes i praksis.

Kom med i ordningerne

Jeg er meget glad for, at der er stor opbakning fra borgerne meget bredt til aftalerne, og at der nu iværksættes initiativer.

Der skal udtages lavbundsjorde og plantes mere skov de kommende år. Og der er afsat mange penge fra staten til at kompensere for de lavbundsarealer, m.v., der skal udtages af produktion til natur og miljøtiltag, m.v.

Derfor gælder det om at komme med i ordningerne, nu der er penge på bordet. Så derfor på med ja-hatten. Der kommer i den kommende tid til at blive taget de første skridt på området med planlægningen, således at man kan komme i gang med de lokale treparter landet over.

Glædeligt, at der også er stor interesse hos landmændene til at gå ind i ordningerne og medvirke til fornuftige lokale løsninger.

Valuta for pengene

Ansøgningsrunden for ordningen »Permanent ekstensivering« viser, at der er stor opbakning til, at vi i Danmark får mere natur. Der er blevet sendt ansøgninger for over dobbelt så meget landbrugsjord, som det oprindeligt var estimeret i hidtidig ordning.

Danske landmænd viser endnu en gang, at de går forrest og gerne vil bidrage til at give mere plads til naturen, når det giver mening. Og det gør det. Over 1.400 lodsejere har søgt om støtte til ekstensivering.

Ordningen er desuden finansieret af EU-midler fra Landdistriktsprogrammet, som ellers skulle være sendt tilbage til EU. Den store søgning bidrager dermed til, at vi får valuta for pengene.

Glædeligt, at der også er stor interesse hos landmændene til at gå ind i ordningerne og medvirke til fornuftige lokale løsninger

God start

I den grønne trepartsaftale lægges der op til at videreføre ordningen, og det er derfor glædeligt, at der er så stor interesse blandt danske landmænd. I alt lægges der op til med den grønne trepart, at vi i Danmark udtager 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde inklusiv randarealer og får 250.000 hektar ny dansk skov over de kommende år.

Ordningen med permanent ekstensivering har derfor vist sig at være et vigtigt skridt i retningen af mere dansk natur.

Det er en rigtig god start på arbejdet. Den grønne trepart er nu skudt godt i gang. Nu gælder det om at få ja-hatten på og komme med på vognen i fornuftige lokale trepartløsninger, nu der er penge på bordet til det.

Venstre tager igen ansvar og sikrer afbalancerede aftaler.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også