Årets Digitale Landmand er fundet

Kristian Kappel, Hurup i Thy, er blevet kåret som Årets Digitale Landmand.

Søren Kjær Poulsen Kåre Skårhøj

Der findes meget data i landbruget og mange digitale løsninger, der kan gøre hverdagen nemmere for landmændene og effektivisere driften. Det er bare for få landmænd, der gør brug af det.

Derfor er Agri Nord og Effektivt Landbrug gået sammen om at sætte fokus på udfordringen ved at indstifte en ny pris: Årets Digitale Landmand.

Vinderen i år er svineproducent Kristian Kappel, Hurup Thy. Med æren følger 25.000 kroner.

En first mover

Vinderen er udpeget blandt tre finalister af et dommerpanel bestående af blandt andet en IT-forsker og repræsentanter fra IT-branchen.

- Kristian er en landmand, der forstår at omsætte teori til praksis og få værdi ud af de nye teknologiske muligheder. Han har været med på den digitale rejse i mange år og har altid været en pioner og first mover, som turde gå forrest og prøve tingene af. Det er ikke sikkert, at det alt gik godt, men han fik en viden og lærdom, som han kunne anvende fremadrettet, lyder det fra CEO/administrerende direktør i Agri Nord, Kim Koch, der har været en del af dommerpanelet.

Panelet peger også på, at vinderen har været en foregangsmand for, at producenterne udveksler data i både mark og stald.

- Han forstår at se muligheder og værdi i de forskellige løsninger, ikke mindst når data kan udveksles og skabe endnu mere værdi for ham som landmand, siger Kim Koch.

En inspiration for mange

Dommerpanelet har generelt set været imponerede over de mange gode emner, der er blevet indstillet.

- Vi er blevet præsenteret for mange digitale løsninger, som bør kunne inspirere de fleste landmænd. Finalefeltet består alle af løsninger, som kan implementeres hos de fleste landmænd. Det er ikke NASA-projekter, som kun få vil kunne implementere. De er jordnære og brugbare for alle og kan være inspiration til rigtig mange landmænd i forhold til digitalisering, siger Kim Koch.

Årets digitale landmand: Digitale løsninger skal motivere

- Det vigtigste for os er at give vores medarbejdere de redskaber, de har brug for til at klare deres arbejde bedst muligt. Om det så er en svensknøgle eller et it-program, er underordnet, konstaterer Kristian Kappel, der sammen med sin bror, Anders Kappel, driver Brunshøjgård I/S i Thy.

Mens der jævnligt er brug for en svensknøgle, gør brødreparret også ivrigt brug af deres digitale værktøjskasse for at optimere arbejdet på bedriften, der tæller 1.800 søer, en årlig produktion af 66.000 smågrise og 12.000 slagtesvin samt 650 hektar jord i omdrift. Bedriften beskæftiger udover brødrene Kappel 15 medarbejdere.

Selvom de begge to har taget de digitale muligheder til sig, peger lillebror Anders på storebroderen som manden, der er hurtigst til at kaste sig over nye muligheder og ikke mindst til at få tingene til at fungere i praksis.

Derfor var det Kristian Kappel, der er blevet indstillet til prisen som Årets Digitale Landmand 2021, som dommerpanelet nu har udpeget ham til vinder af.

Ikke eksperter

Når man snakker digitale redskaber hos familien Kappel, tæller det både landbrugsspecifikke løsninger som blandt andet Grainit lagerstyring, MyCase og MyJD til maskinparken, ProGrow-kameraovervågning af grisenes tilvækst, digitale drænkort, FarmTracking, Cropmanager og gps-udstyr til blandt andet at sikre faste kørespor, mens der også bliver gjort flittigt brug af mere almene programmer som blandt andet Microsoft Office 365.

- Der er formentlig nogle, der er bedre til at bruge de enkelte programmer end os, men jeg tror ikke, der er mange, der aktivt bruger lige så mange digitale redskaber som vi gør, siger Kristian Kappel, der af samme grund heller ikke har føjet mange nye redskaber til på det seneste.

- Lige nu er vi i en periode, hvor vi holder lidt igen og i stedet forsøger at blive endnu bedre til at bruge, de ting vi allerede har, siger Anders Kappel.

- Vi tager de nye muligheder til os, fordi de giver os mulighed for at handle på fakta frem for fornemmelser og gøre arbejdsgange nemmere, men også fordi vi synes, det er sjovt. Den vigtigste øvelse er så, at vi også får medarbejderne med på den. De skal kunne se meningen i det, og de skal frem for alt synes, det er sjovt at arbejde med. Det skal være motiverende, fastslår Kristian Kappel, der i en verden fuld af data sætter en ære i kun at fokusere på de data, der giver værdi på bedriften.

Årets digitale landmand 2021

Effektivt Landbrug og Agri Nord kårer i samarbejde Årets Digitale Landmand 2021.

Dommerpanelet består af:

Kim Koch, direktør, Agri Nord

Ivar Ravn, direktør for Digital ved Seges

Anders Kofod-Petersen, Distinguished AI Research Scientist ved Alexandra Instituttet

Jimmy Hansen, direktør og founder af Spitze & Co

Jacob Lund-Larsen, chefredaktør på Effektivt Landbrug

Kriterier for Årets Digitale Landmand

Dommerpanelet lagde i udvælgelsen især vægt på, at årets digitale landmand:

- er en forandringsleder, der motiverer medarbejderne til at bruge de nye digitale redskaber

- anvender data til at optimere og skabe værdi i sin virksomhed

- er ambassadør for at data, såvel egen data som data fra de virksomheder, der leveres til indgår i et fælles datalager til gavn for den danske fødevareklynge

- anvender digitale redskaber for at højne det gode landmandskab, herunder sikring af klima, miljø og natur og en god dyrevelfærd

De øvrige finalister

Nummer 2: Griseproducent Søren Kjær Poulsen, Dortheasminde, Lunderskov

På Søren Kjær Poulsens bedrift er optimering via teknologi en del af hverdagen, og der bruges en række små digitale løsninger, som tilsammen skaber effektivitet og udvikling. Han har investeret i fuld teknologisk platform, såsom PC’ere, tablets og smartphones, så værktøjerne til at følge med er på plads. Det sparer tid på bedriften, hvor data og svar kan findes online her og nu, og man ikke først skal have fat i en medarbejder, chef eller afvente et fælles møde for at træffe en beslutning.

Han udnytter også standardløsninger som apps til tidsregistrering og bruger mobiltelefonen til at dokumentere problemstillinger ved at tage et billede og eksempelvis sende til servicefolkene.

Nummer 3: Griseproducent Kåre Skårhøj, KS Agro, Gistrup

Kåre Skårhøj har været med i udviklingen af et dashboard til griseproduktion, hvor der konstant og i realtid er et overblik over produktionen.

Kåre Skårhøj anvender i forvejen hele digitaliseringspaletten med regnskabsdata og ved derfra, hvor vigtigt data er for at kunne træffe de rigtige beslutninger.

Også medarbejdere har kastet sig ind i den digitale forandring, og der er helt sikkert gevinster til alle ved at digitalisere sin bedrift.

Læs også