Formand chokeret over gebyrstigninger

Det er dybt problematisk, at fødevareministeren nu har udsat en evaluering af kontrollen med dyretransporter til udlandet og samtidig hæver kontrolgebyret uden varsel, mener branchen.

Det er et demokratisk problem, når myndighederne ikke selv overholder de aftaler, man har indgået med de involverede parter, siger Lisbet Hommelhoff, formand for brancheforeningen Sammark, der repræsenterer de danske dyretransportører.

Hun reagerer på, at fødevarestyrelsen fra 1. januar vil hæve kontrolgebyrene for eksport af levende dyr. Samtidig har fødevareminister Mogens Jensen (S) uden varsel forlænget den skærpede kontrol og dermed udsat den evaluering, der var sat til at finde sted i 2019.

Det var ellers aftalt mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti, at man skulle mødes i december 2019 for at evaluere nogle nye regler for transportørerne og drøfte den fremtidige kontrol. Nu kommer der imidlertid tidligst en evaulering engang før sommeren 2020.

Herudover meldte ministeren ud, at forlængelsen af den skærpede kontrol skal finansieres ved hjælp af en gebyrstigning for eksportørerne på omkring 21 millioner kroner.

Savner klarhed

Udmeldingerne skaber stor bekymring og usikkerhed for fremtiden blandt dyretransportørerne.

- Det er fuldstændig uforståeligt, at man har besluttet at forlænge ordningen og hæve gebyrerne, før den nye praksis overhovedet er blevet evalueret. Der har været en klar forventning om, at evalueringen skulle være færdig inden nytår, men vi har intet hørt før nu. Nu har vi fået en frist frem til den 20. november til at komme med vores kommentarer og indsigelser, men på trods af det får vi nu en melding om ekstra omkostninger, siger Lisbet Hommelhoff.

Hun savner klarhed omkring, hvornår den endelige evaluering vil være klar, og hvordan processen vil forløbe, efter evalueringen er færdig.

Risikerer at lukke

Lisbet Hommelhoff kalder de pludselige gebyrstigninger på over 20 millioner kroner for "rystende og dybt problematiske".

- Det er fuldstændig uforståeligt og uanstændigt, at en ekstraregning af den størrelse bliver plantet på branchens bord helt uforudset og uden varsel, siger hun og tilføjer, at gebyrstigningerne vil få store konsekvenser for de erhvervsdrivende i branchen.

- De fleste af vores medlemmer har allerede lagt budgetter og indgået aftaler for næste år. De kan ikke pludselig stå med en stå stor ekstraregning. Vi risikerer, at en række små virksomheder ikke kan betale og må se sig nødsaget til at dreje nøglen om. Jeg håber virkelig, at ministeren vil komme på banen i stedet for at forblive i flyverskjul, siger Lisbet Hommelhoff.

Kender ikke omfanget

Fødevareministerens udmelding kommer på trods af, at veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Peter Henriksen, i august syntes, at de foreløbige tal for juli måned indikerede, at de fleste grisetransporter har forløbet, som de skulle. Derfor undrer det Lisbet Hommelhoff, at regeringen alligevel har besluttet at forlænge den udvidede kontrol, når de foreløbige meldinger fra styrelsen peger på, at de fleste dyretransportører lever op til reglerne.

- Vores medlemmers primære opgave er at værne om de dyr, de eksporterer, og de sætter en stor ære i at sikre, at kvaliteten og dyrevelfærden er helt i top. I Danmark er vi nogle af de bedste i verden til at sikre dyrene de mest optimale vilkår. Vi er glade for, at Fødevarestyrelsens foreløbige opgørelser bekræfter dette billede, og vi har intet hørt om, at de skulle have fået en anden oplevelse siden. Derfor undrer det os meget, at regeringen vælger at forlænge den skærpede kontrol og indføre gebyrstigninger, når de ikke kender det reelle omfang af problemet, siger hun.

mip

Læs også