Sammenhold på Gl. Estrup
Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Ane og Peder Kjær har avlet rideponyer i 35 år. Det er blevet til et hav af rosetter også på Gl. Estrup.
Landbrugsmessen Gl. Estrup er ikke »bare« et sted, hvor man kommer og fremviser sit dyr, den er meget mere end det.
Ane og Peder Kjær har avlet rideponyer i 35 år på Stutteri Stillebækken i Skiffard på Djursland, og selvom parret jævnligt læsser en pony og sætter kurs mod Tyskland kan landbrugsmessen ved Auning noget unikt, mener de erfarne avlere.
- Det er sammenholdet, stemningen, hygge og det at alle hjælper hinanden, uanset hvilken hest man kommer med, forklarer Ane Kjær.
Hjælpsomhed
Ane og Peder Kjær er kommet på landbrugsmesse siden dens start. De fleste år har de haft egne ponyer med og som en fast tradition har de også hjulpet med at stille teltene op til hestene.
Her har det gjort stort indtryk på parret i hvor høj grad folk hjælper hinanden.
- Det kan være med at flette eller når messen er slut og hestene skal hjem. Her er der næsten altid en, som ikke kan få læsset sin hest, men der kommer altid en og hjælper, forklarer Ane, mens Peder nikker, for netop denne disciplin har han hjulpet med adskillige gange.
Gode råd
Trods Ane og Peder Kjær har fremvist deres ponyer i både ind- og udland har de Gl. Estrup i tankerne hver gang, de for eksempel drager mod Tyskland.
- Mange af de ting vi kan og gør i dag, er noget vi har lært af andre udstillere på Gl. Estrup, fortæller Ane Kjær.
For det er netop sådan, at parret har oplevet landbrugsmessen, at ingen er mere konkurrenter, end at man sagtens kan give et par tips videre.
Købte en tysk avlshoppe
Selv startede deres avlseventyr for alvor i 2007. Forinden havde de ved selvsyn set, hvordan man i Tyskland var flere årtier foran med avl af rideponyer
- De var på et helt andet niveau og lige meget, hvor meget vi prøvede herhjemme, ville vi aldrig komme op på deres niveau, forklarer Peder Kjær.
Derfor tog parret en beslutning om at købe en god avlshoppe i Tyskland og på ønskeseddelen til det kommende sølvbryllup stod der kun en ting, penge.
Gratia B
Ane og Peder Kjær købte Gratia B, som om noget har gjort Stillebækken internationalt kendt for deres avlsarbejde.
Ikke alene er hun skyld i, at stutteriet fik sit navn, Stillebækken, ved at falde i Skiffard Bæk første gang hun blev lukket på fold, men heldigvis kunne redde sig selv op igen.
- Jeg kan huske, at hun var smurt ind i mudder. Jeg kiggede på hende og udbrød lettet, at det da godt nok måtte være en stille bæk, husker Ane, som dengang sammen med Peder lige havde købt bindingsværksejendommen i Skiffard, hvorefter Stutteri Stillebækken var en realitet.
Hingstemor
Gratia B er efter Golden Dancer.
Hun er den bedst kårede WPBR hoppe i Danmark og blev af britiske dommere bedømt i 1 klasse A med en særdeles god kritik. Da hun var seks år gammel blev hun kåret på fløjen og dagens vinder ved Pferdestammbuch Schleswig-Holstein.
- Formanden, Hr. Stein sagde: Sådan en hoppe ønsker vi alle at eje, fortæller Ane Kjær.
Gratia B er mor til syv avlshingste med seks forskellige fædre. En af dem er Monarch S, som med sit »S« viser, at han er født ved Stillebækken. Han er efter Ejluns og går lige nu PRI med Thea Weber Kragh som rytter.
Monarch S er morfar til seneste skud på stammen, Dirch S, som kom til verden på Stutteri Stillebækken for en lille måned siden.
Avlsfremgang
Ane og Peder Kjær har altid haft et enormt fokus på avlsfremgang, hvilket også er grunden til, at de i dag kan være med i avls-toppen både i Danmark og i Tyskland.
- Det handler om at avle fremad, forklarer Ane Kjær.
Derfor har de modsat mange andre avlere solgt moren og avlet videre på afkommet.
- Det er klar grunden til, at vi har opnået en så stor avlsfremgang på så kort tid, siger Ane Kjær.