Stor EU-Japan-aftale klar: Kan få stor betydning for dansk svineeksport

Handelsaftalen mellem EU og Japan har været længe undervejs. Men nu er den endelig klar til at blive ratificeret. Den kan få enorm betydning for den danske eksport af svinekød til solens rige.

I løbet af det kommende års tid skal Japan, EU-parlamentet og de enkelte EU-lande ratificere en aftale, der kan få stor betydning for den danske fødevareindustri.

Den økonomiske partnerskabsaftale indebærer nemlig, at Japan over de næste ti år udfaser den minimumsimportpris, som landet har haft på billige varer fra udlandet. Det skriver Fødevarewatch. Og det betyder, at de danske eksportmuligheder til den økonomiske stormagt forøges væsentligt.

- Der er ingen tvivl om, at det er en aftale, vi er super glade for. Det er den vigtigste af de frihandelsaftaler, der har interesse for os, som nu er landet, siger Erik Kam, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer til Fødevarewatch.dk.

Danmark eksporterer årligt svinekød til Japan for 3,7 milliarder kroner, hvilket gør Danmark til EU's største svinekødseksportør.
Den minimumsimportpris, som man har opereret med i Japan, har betydet, at et kilo svinekød har skullet koste minimum 29 kroner, hvilket har gjort billige landbrugsvarer for dyre til at kunnet eksportere.

- Det gør de billige varer for dyre at sælge. Derfor sælger vi i dag primært dyre udskæringer til Japan som for eksempel udbenet bryst og udbenet kam. Men når minimumsimportprisen falder, hvilket den vil gøre helt ned til 2,70 kr. per kilo, så bliver det nemmere at afsætte hele grisen, og det giver selvfølgelig nye markedsmuligheder, siger Erik Kam til websitet.

Han tilføjer, at det med aftalen bliver nemmere for Danmark at fastholde de nuværende markedsandele, og at øge eksporten af forarbejdede varer i løbet af de næste år. Det forventes, at aftalen endeligt er ratificeret i løbet af 2019.

Læs også