Alle landbrug bør have solceller
Med en indtjeningstid på mellem fire og syv år bør der ligge et solcelleanlæg på enhver staldbygning, står det til solcelleforhandlerne Jacob og Ole P. Jørgensen, fra Topproducts i Herlufmagle.

Jacob og Ole P. Jørgensen ser store fordele i blandt andet at sætte solceller op på landbrugsejendomme. Fotos: Henriette Lemvig
Det er med mere end 40 års erfaring, de nu har slået sig ned som forhandler af solcelleanlæg i Herlufmagle på Midtsjælland.
- Jeg har været i branchen det meste af mit liv, og siden 2012 har vi haft berøring med solcelleanlæg. I første omgang som sælger for den tyske producent Bava, der henvendte sig til mig, for at høre om jeg ville sælger solcelleanlæg til marker. Og nu også som egen forhandler af anlæg både til private, landmænd og andre produktionsvirksomheder, fortæller Ole P. Jørgensen, sælger hos Topproducts med underafdelingerne TopBeton og TopEnergi.
Tilladt at sælge 50 kilowattsanlæg
Han suppleres af sin søn, Jacob Jørgensen, der har været ejer af virksomheden siden 2020.
- Vi fik rigtigt interesse for at sælge og rådgive om solceller, da det i sommeren sidste år blev tilladt at lave op til 50 kilowattsanlæg, uden at skulle ansøge om det. Det har betydet, at vi de sidste fire måneder har solgt og leveret 45 anlæg fra tre til 73 kilowatts paneler, der dog maksimalt yder 50 kilowatt, fortæller Jacob Jørgensen og fastslår.
- Som landbrug- eller anden produktionsvirksomhed giver det mening at have et solcelleanlæg. Det tjener sig hurtigt ind.
Tjent hurtigt ind
Jacob Jørgensen påpeger, at et anlæg på et landbrug er tjent ind i løbet af 4,5 til 7 år. For en almindelig husstand kan der gå op til 10 år.
- Dem der sparer mest, og dermed hurtigst har en fortjeneste ud af et anlæg, er dem, der bruger mest energi, når solen skinner. Det kan typisk være en svinestald.
- Jo større forbrug i dagtimerne, jo hurtigere afskrivning, siger han og fastslår, at et solcelleanlæg, uanset, godt kan betale sig.
- Når det først er lagt op, holder det jo sagtens 25 år. Så der er mange gode år med gratis energi i et anlæg.
Sol på 1.800 hektar
Ole P. Jørgensen glæder sig over, at der er kommet så godt gang i salget af solceller.
- Indtil videre har jeg fundet kunder for Bava på i alt 1.800 hektar til de såkaldte »solcelleparker«.
Og de første marksolceller er etableret. Dog ikke uden udfordringer.
- De første 47 hektar, er netop gået igennem, men det har også taget seks år, understreger Ole P. Jørgensen og håber, at det går lidt hurtigere med de næste to.
- Vi har 100 hektar ved Jordrup ved Kolding og 200 hektar ved Kalundborg, hvor vi netop har fået en forhåndsgodkendelse. Men marketableringerne er svære, for der er ofte mange hensyn, der skal tages.
Kort leveringstid
Begge fremhæver de det som en fordel, at de er »ansat« af tyske Bava.
- Det gør, at vi er leveringsdygtige og kan levere inden for kort tid, idet vi selv henter fra lager, siger Ole P. Jørgensen.
Batteri lagrer strøm
Jacob Jørgensen fremhæver, at det er den grønne energi, der er gået mest ned i pris pr. kilowatt-time.
- Den koster en tredjedel af, hvad den gjorde for 10 år siden, og så er batterikapaciteten også blevet langt bedre. Nu kan vi lagre noget af strømmen og bruge den, når solen ikke skinner, eller det er mørkt. Det er en stor fordel, siger han.
Topproducts sælger helst anlæg komplet med opsætning, ansøgning mv., men leverer fuldstændig efter kundens ønsker. Der er forhandlere over hele landet.