Sol Nu ApS køber udvalgte kvalitets-solceller direkte fra kinesiske producenter til skarpe priser uden fordyrende salgsled – det giver konkurrencedygtige solcelleanlæg på danske landbrugsbedrifter og hjælper den grønne omstilling på vej.
Hos virksomheden Sol Nu ApS har man fundet sin helt egen opskrift til at få fat i det stærkt voksende marked for solceller og solcelleanlæg til erhvervskunder – herunder landbruget.
- Vi forsøger at vende solcellemarkedet på hovedet ved at udfordre de høje avancer i markedet, så flest mulige kan være med på en grøn omstilling, lyder det fra virksomheden.
Opskriften handler om at kombinere direkte handel med anerkendte kinesiske solcelleproducenter med lave administrationsomkostninger, meget begrænset lagerbeholdning, lav avance – og ikke mindst god rådgivning af kunderne til præcist at få skræddersyet det solcelleanlæg, der passer til den enkeltes behov og krav.
Det giver en både klimamæssig grøn – og en væsentlig billigere – strømpris i form af effektive solcelleanlæg, der er attraktive for blandt andet landbrugsbedrifter, men også en række andre erhverv indenfor industrien.
Prisen er vigtig
Bag Sol Nu ApS, der startede i 2014, står indehaver og direktør Pernille Jensen, der styrer det hele fra hjemadressen i huset nær Randers, og som i de seneste 10 år har fokuseret på grøn energi.
- Jeg har en stor interesse for den grønne omstilling og vil gerne skubbe på den, forklarer Pernille Jensen, der samtidig påpeger, at netop prisen for solcelleanlæg er vigtig og ikke må være en forhindring for dem, der ønsker at investere i den energiform.
Kina er verdens absolut største producent af solceller, og ved at kontakte producenterne direkte fandt Pernille Jensen ud af, at der var store prisforskelle og fordele ved at købe direkte hos producenterne og springe fordyrende salgsled, som eksempelvis grossister, over.
Kort tilbagebetalingstid
Med solcelleanlæg til langt under, hvad markedet ellers tilbyder, giver det også et større økonomisk råderum til eksempelvis landmænd, der vælger at investere i et solcelleanlæg på bedriften.
Og her taler vi om priser, der i nogle tilfælde er halvdelen af, hvad der ellers tilbydes på markedet. Samtidig skal kunden ikke betale en krone, før anlægget er leveret og opsat.
- Solcelleanlæg til landbrug er typisk 25-50 KW med en tilbagebetalingstid på mellem 2-3 år, hvilket er kort, og hvor de fleste kan være med, fortæller Pernille Jensen.
Sol Nu kan dog også levere langt større anlæg i størrelser mellem 200kW og 500kW – og både til tag og jordanlæg.
Energistyrelsen og Green Power Denmark arbejder konkret på at afskaffe den nuværende 50kW-grænse for, om man skal betale rådighedstarif eller ej. Den ordning vil man erstatte med en VE-kapacitetsbetaling, som gør, at det gerne skulle blive væsentligt billigere at installere større anlæg i forhold til nuværende rådighedstarifordning.
Den nye grænse ser ud til at blive 125kW, ikke i forhold til VE-kapacitetsbetaling, men hvor nemt det er at få lov til at tilslutte anlægget ved det lokale netselskab. Det vil betyde, at landmanden fremadrettet kan fokusere på sin effekt pr. time og ikke så meget 50kW-grænsen.
Udover direkte at importere solcellepaneler fra Kina, tilbyder Sol Nu nemlig også ingeniørberegning af bæreevne, ansøgning om byggetilladelse og montering, som udføres af udvalgte samarbejdspartnere.
Sol Nu har tillige erfaring med rådgivning og projektstyring af solcelleanlæg og andre grønne vedvarende energianlæg, blandt andet inden for vindenergi – lige fra myndighedsansøgninger, tilslutningsgodkendelser, landzonetilladelser og VVM-screeninger. Særligt ved jordanlæg betyder erfaringen en del ved myndighedsarbejdet.
Et solcelleanlæg kan typisk leveres og installeres på mellem 3-4 måneder fra bestilling.
Står inde for kvaliteten
Kinesisk og billig, men hvad med kvaliteten? Hos Sol Nu er man udmærket klar over, at der findes et hav af kinesiske udbydere og producenter af solceller.
Alligevel står man fuldt inde for både kvalitet og produkter fra de producenter, der er i programmet, som omfatter både tagpaneler og jordpaneler.
Solcellepanelerne er fra producenten Trina Solar, der er verdens andenstørste på markedet målt i solgte paneler i 2023 på verdensplan, er højt placeret i programmet. Der gives optil 30 års ydelsesgaranti, hvor ydelsestallet skal være på knap 88 procent efter de 30 år.
Trina Solar er Tier 1 producent og er oplistet som en af de få på A-listen for 2024 over dem, som imødekommer bankkriterier for finansiering på de helt store anlæg. Det giver alt andet lige kunderne større sikkerhed for, at en garantisag om 20 år kan honoreres af producenten.
Særligt to af inverterproducenterne, Huawei og Solplanet, der begge tilbyder 10 års produktgaranti, og hvor der ved sidstnævnte endda er mulighed for at tilkøbe ekstra garanti op til 20 år. Særligt på servicen differentierer Solplanet sig, da de yder dansk support før, under og efter installation.
Montagesystemet er fra et tysk firma og produceret i Tyskland, og der er kvaliteten blandt de absolutte bedste i markedet, vurderer Pernille Jensen.
- Vi har undersøgt markedet grundigt omkring producenterne og har fundet nogle, der både er kendte og anerkendte i branchen, og det er lidt af en kunst at sælge det bedste i markedet til den billigste pris i markedet, siger Pernille Jensen.
Hun mener, at der i landbruget er et fortsat stort potentiale for solcelleanlæg. Næste store produkt kan måske blive batterier i forbindelse med solceller, hvor økonomien endnu skønnes ikke at være rentabel, men kan ændre sig i løbet af et par år, hvor batteripriserne ventes at falde kraftigt – måske op mod en halvering af prisen nu.