Dan Jørgensen bliver ny dansk EU-Kommissær

De næste fem år bliver Dan Jørgensen Danmarks EU-Kommisær. Han afløser Margrethe Vestager.

Statsminister Mette Frederiksen har udnævnt minister for internationalt klima, Dan Jørgensen, til Danmarks næste EU-kommissær. Det fortalte hun under et pressemøde onsdag.

Dan Jørgensen afløser den radikale Margrethe Vestager, der har siddet på posten i ti år, heraf de sidste fem som næstformand i EU-Kommissionen.

Med udnævnelsen af Dan Jørgensen gik posten til socialdemokraten, der længe har været favorit til posten. Han har tidligere, fra 2004 til 2013, været medlem af EU-parlamentet, og har tidligere været fødevareminister.

Udnævnelsen af Dan Jørgensen får rosende ord med på vejen fra administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Merete Juhl. Hun mener, at regeringen med valget af Dan Jørgensen går i en retning, hvor klimaet bliver centralt.

-Jeg er yderst tilfreds med, at statsministeren understreger, at hun går efter én af de helt centrale positioner til Danmark i den nye EU-Kommission, hvor de danske styrkepositioner for alvor kan komme i spil. Med valget af Dan Jørgensen signalerer regeringen, at det er EU’s og Danmarks rolle i den globale klimaomstilling, der skal have vægt. Derfor glæder det mig, at statsministeren fremhæver den grønne trepart som et eksempel, der skal fremhæves internationalt.

Får ros fra Juhl

Merete Juhl peger på, at Danmark er i front for den grønne omstilling.

-I Danmark og ikke mindst i landbrugs- og fødevareerhvervet, har vi viden, teknologi og løsninger, der kan virke og inspirere hele verden til at få endnu mere fart på den grønne omstilling. Dan Jørgensen er velrespekteret internationalt og godt klædt på til at arbejde for et grønnere EU med danske løsninger i centrum, siger L&F-direktøren og fortsætter:

-Aftalen fra den grønne trepart er et eksempel på dette. Hele aftalen og ikke mindst samarbejdet mellem forskellige interesser vil helt sikkert kunne inspirere, når der skal laves politiske aftaler i Bruxelles, siger Merete Juhl.

Det er endnu ikke afklaret, hvad Dan Jørgensen skal arbejde med i Kommissionen. Han skal desuden også først godkendes via en høring i parlamentet.

Læs også