Nye regler for dyretransport risikerer at ødelægge dansk svineeksport
Europa-Parlamentets udvalg for dyretransporter stemte i går om en række anbefalinger til at styrke dyrevelfærden i EU. Dansk parlamentariker siger, at resultatet i sidste ende kan få graverende konsekvenser for landbruget.

Der er stadig ting, der skal forbedres på området for dyretransporter, mener europaparlamentarikeren Asger Christensen (V). Her ses han under debat i EU-Parlamentets plenarsal. Foto © European Union 2021 - Source : EP
Snart skal dyr i Europa have bedre forhold, når de fragtes rundt. Sådan lyder dommen fra et flertal i Europa-Parlamentets dyretransportudvalg.
Torsdag aften stemte udvalget om den rapport, de har arbejdet på det seneste år. Gamle regler fra 2005 skal nemlig opdateres.
Resultatet vækker både glæde og bekymringer hos Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen:
- Det er meget positivt, at vi nu sætter fokus på behovet for at forbedre dyrs forhold under transport. For eksempel skal øget kontrol i medlemslandene være med til at sikre bedre forhold for dyrene. Det er vi allerede gode til i Danmark. Men lige nu halter for mange lande bagefter, fortæller Asger Christensen, der dog har flere bekymringer.
For i sidste øjeblik blev forslag, der var stillet af venstrefløjen og den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, vedtaget:
- Desværre lykkes det venstrefløjen at snige nogle problematiske forslag med i den endelige rapport. Heldigvis fik jeg forhindret det værste, som var et forslag om en grænse på otte timers transporttid for alle dyr, siger han.
Flere problematiske anbefalinger
Et andet forslag, som Asger Christensen kalder problematisk handler om transport af ikke-tilvænnede dyr. Et forbud mod transport af dyr i de første 35 dage efter fødsel er blevet vedtaget. Samtidig skal det heller ikke længere være tilladt at transportere drægtige dyr i den sidste tredjedel af drægtighedsperioden.
- Det kan give problemer, hvis man ikke længere kan fragte grise mellem farestalde og stalde, eller det ikke er muligt at fragte dyr fra et konkursbo, forklarer EU-politikeren og fortsætter:
- De her forbud kan få store konsekvenser for danske landmænd og særligt svineproducenter. Derfor har jeg ikke kunne støtte rapporten. Heldigvis er resultatet ikke endeligt. Nu venter et stort og vigtigt stykke arbejde frem mod den endelige afstemning, fastslår han.
Resultatet af udvalgsafstemningen skal videre til afstemning i hele Europa-Parlamentet i begyndelsen af det nye år. Og Asger Christensen er spændt på resultatet. Han holder særligt øje med sine danske kolleger.
- Jeg holder et vågent øje med de danske socialdemokrater til den endelige afstemning. Umiddelbart kunne det virke til, at partiets parlamentariker Niels Fuglsang har lagt en lidt anden linje end sin regering.
Også gode tiltag
Det er dog ikke det eneste, han er opmærksom på frem mod den endelige afstemning. For rapporten indeholder flere gode forslag, som skal fastholdes, mener Asger Christensen, der er koordinator i parlamentets dyretransportudvalg.
Han har arbejdet for, at digitalisering spille en større rolle, når dyr fremover skal transporteres. Konkret lægger rapporten op til, at tiltag som temperaturmålere, kameraer og GPS kan hjælpe til at forbedre og kontrollere dyrenes forhold, mens de transporteres.
- Digitaliseringen er et af de værktøjer, vi skal gøre brug af. Derfor er jeg glad for, at mine forslag til bedre kontrol er vedtaget, afslutter Asger Christensen.