Trods flere år med fokus på at mindske madspild i hjemmet, er danskerne ikke blevet bedre med årene.
Flere end fire ud af ti danskere smider mad ud hver uge – og det gjorde vi også for tre år siden.
Det viser en undersøgelse fra Karolines Køkken, hvor 45 procent svarer, at de smider mad ud mindst én gang om ugen. Det samme svarede vi i 2021, 2020 og 2019. Det er især småbørnsfamilierne, der smider mad ud.
Det indrømmede 40 procent af danskerne i samme undersøgelse for Karolines Køkken i 2021, mens det gjaldt for 44 procent af danskerne i undersøgelserne fra år 2020 og 2019.
Danskerne er dermed ikke blevet bedre til at undgå madspild hjemme i køkkenerne. Og det kommer bag på Tove Færch, der leder af Karolines Køkken.
- Vi har mange tidligere undersøgelser, der viser, at vi danskere interesserer os for at undgå madspild. Derfor er det også overraskende, at vi slet ikke har rykket os på den front, og det er vi nødt til at tage alvorligt, siger Tove Færch og fortsætter:
- Travlhed i hverdagen er sandsynligvis årsag til rigtig meget spild, fordi vi ikke får planlagt vores måltider godt nok. Men der findes mange gode tricks til, hvordan vi mindsker vores madspild samtidig med, at vi sparer penge. Og jeg tror, at særligt sidstnævnte kan være med til at skubbe endnu flere danskere i den rigtige retning i en tid med inflation og stigende energipriser.
Småbørnsfamilie i fokus
Ifølge Tove Færch er der særligt én ting i Karolines Køkkens befolkningsundersøgelse, der peger på, at netop hverdagstravlhed er årsag til madspild.
Undersøgelsen viser nemlig, at børnefamilier med småbørn i alderen 0-6 år er den gruppe, som oftest smider mad i skraldespanden. 35 procent af småbørnsfamilierne svarer, at de smider mad ud flere gange om ugen, mens det gælder for 25 procent med børn i alderen 7-12 år og 19 procent med børn på 13-18 år.
- Vi ved, at mange småbørnsfamilier har en travl hverdag, hvor de skal balancere arbejde, indkøb og madlavning samtidigt med, at børnene skal hentes fra institutionen, og ulvetimen melder sig. Mit bedste råd er derfor at lave madplaner og købe ind om søndagen, så ugens måltider bliver planlagt i god tid, og så forældrene sparer tid i supermarkederne i hverdagen, siger Tove Færch.
Ifølge undersøgelsen er det især brød, grøntsager, frugt og rester fra gårsdagens aftensmad, der ikke blev spist op, som ryger en tur i skraldespanden.