Liza Rosenberg, jurist i Østdansk Landboforening, minder om, at man også skal huske de bløde værdier i forbindelse med et generationsskifte.
Står man enten som kommende sælger eller køber i et generationsskifte, er der en række forhold, man skal overveje og afklare.
- Først og fremmest handler det selvfølgelig om prisen. Kan det overhovedet lade sig gøre for gældsbyrden eller værdien? Og hvad med skatten? Den skal beregnes, og det skal vurderes og besluttes, om der skal ske succession, forklarer jurist Liza Rosenberg fra afdelingen »Ejendom og Jura« i Østdansk Landboforening.
- Der er mange overvejelser både med økonomi og skat, men også det familieretlige, de mere bløde værdier. Man skal være opmærksom på hele familien, så ingen føler sig forbigået, siger Liza Rosenberg videre.
Flere muligheder
Man kan handle frit inden for 15 procent af den offentlige vurdering, og man kan også vælge at handle til markedspris ved at få prisen fastsat af en ejendomsmægler.
- Når vi får de nye vurderinger, kan der handles til 20 procent af værdien, men der får vi ikke en samlet vurdering at handle fra, som vi kender det nu, forklarer Liza Rosenberg og oplyser, at et generationsskifte kan ske fuldt ud på én gang, men man kan også overdrage generationsskiftet i mindre brøkdele ad flere omgange – eller til flere købere.
Styr på familiejuraen
Udover at drøfte det med revisor og bank, skal man også huske familiejuristen.
- Hvis man indfører generationsskifte med ét ud af flere børn, opstår også ofte behov for et testamente i forhold til den gæld, der senere skal indfris, eller en ændret fordeling mellem dem. Det kan også være, at der er et gavemoment i overdragelsen, som skal være særeje, forklarer hun.
- Det vil også være en rigtig god idé at oprette en fremtidsfuldmagt, der viser, hvem der skal kunne agere, hvis man på et tidspunkt ikke længere er ved sin fulde fem, lyder det slutteligt fra Liza Rosenberg, som oplyser, at Østdansk Landboforening kan hjælpe med »hele pakken«.