Teksturprøver øger kvælstofkvote

I 2021 udfordrer de nye kvælstofkvoter især på humusjorde. Landbrugsrådgivning Syd opfordrer til at få taget en teksturprøve, hvis du er uenig med det officielle jordbundskort.

Hos Landbrugsrådgivning Syd oplever man, at Landbrugsstyrelsens digitale jordbundskort er fulde af fejl i de jordbundstyper, der er på de forskellige marker rundt om i landet.

 Da jordbundskortet anvendes til at beregne din kvælstofkvote ud fra dine jordtyper, kan fejlene medføre forkerte kvælstofkvoter og dermed lavere udbytte.

- Den gode nyhed er, at en teksturprøve kan bruges som dokumentation for at ændre jordbundstypen i markplanen og dermed øge din kvælstofkvote, lyder det fra Landbrugsrådgivning Syd.

 

Øget kvælstofkvote

I et konkret eksempel fra det sønderjyske giver det de to brødre 6-7 procent mere i deres samlede kvælstofkvote. 24 ha stod fejlagtigt som humusjord Brødrene Lars Schmidt og Jan Callesen Schmidt driver to naboejendomme i Abterp ved Bredebro.

Ifølge det officielle jordbundskort har de tre marker på tilsammen 24 ha i jordbundskategorien JB 11. Derfor stod de til at miste rigtig meget i deres kvælstofkvoter.

- Planteavlskonsulenten hos Landbrugsrådgivning Syd fortalte os, at vi ville miste 50 kg N pr. hektar på de marker, fortæller Jan Callesen Schmidt. Vi tænkte, at det da ikke kunne passe, at det er humusjord, og derfor fik vi lavet teksturprøver.

Teksturprøverne hos Lars og Jan viser, at markerne reelt er JB 3 og JB 5.

- Vi kviede os da ved at skulle betale det ekstra til teksturprøver, men det er pengene værd. 50 kg N betyder alligevel meget, understreger Jan.

- Hos Lars svarer ændringen til 929 kg N, hvilket er knap 6 procent af hans samlede kvote, lyder udregningen fra Marianne Lorenzen, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd. Ændringen vedrører to marker, der tilsammen udgør 18,58 ha med majs og hvede.

- Hos Jan giver den nye jordklassificering en forøgelse af N-kvoten på 272 kg N på en 5,44 ha majsmark, oplyser Marianne Lorenzen. Det svarer til knap 7 procent af hans samlede kvote.

 

Afgør kvælstofkvote

Majs har en norm i markplanen på 168 kg N/ha, og hveden står til 175 kg N/ha. Det er udbyttepotentialet der afgør, hvor stor kvælstofkvoten er på de forskellige jordtyper.

- Alt i alt kan man jo sige, at de ville undergødske med 6-7 procent ved at fastholde JB 11, i stedet for at få lavet en teksturanalyse, der viser noget andet, konkluderer planteavlskonsulenten. JB 11 kvoten er faldet med 50 kg N/ha

Indtil 2020 var problemet med JB 11 ikke så stort, fordi den klassificering stadig havde en fornuftig kvælstofkvote. - Fra i år er kvoten for humusjord (JB 11) så faldet med 50 kg N/ha, så nu bliver det udfordrende, lyder det fra Søren B. Wind, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd. Derfor opfordrer vi landmændene til at få taget teksturprøver, hvis de er uenige i de jordtyper, der fremgår af det officielle jordbundskort.

- Hvis teksturprøven viser noget andet end det, der fremgår af det officielle kort, må vi bruge kvælstofkvoten til den dokumenterede jordbundstype i stedet. På den måde kan man fortsat gødske

afgrøderne på et økonomisk optimalt niveau, selv om det officielle jordbundskort indeholder fejl, fastslår Søren W. Wind.

Teksturprøver kan udtages i forbindelse med jordprøver i løbet af dyrkningssæsonen. Planteavlskonsulenterne sender prøverne til et laboratorie, som er godkendt til at lave teksturprøver.

- For at teksturprøverne må bruges i planperioden for 2021 og fremad, skal de senest være udtaget 31. juli i år. Der er travlt på laboratorierne, så man skal ikke vente til sidste øjeblik, lyder rådet fra Landbrugsrådgivning Syd. Prøverne skal gerne tages i foråret frem for i voksende afgrøder.

/jba

Læs også