HØST-TOUR
Høster vårbyg med 20 procent vand: - Jeg håber, det snart begynder at regne
På Vindbylund mellem Randers og Hadsund kørte de to John Deere-mejetærskere i marken klokken 10 tirsdag formiddag for at høste vårbyg. Og trods høj vandprocent bliver de ved, til regnen kommer.

Med et udbytte på lige over otte tons pr. hektar er der grund til at smile for Carl Johan Schultz, mens endnu et læs af Planet-maltbyggen bliver læsset af i korngraven. Foto: Kasper Stougård
- Jeg har lige talt med min kæreste, og hun sagde, at det er begyndt at dryppe i Randers. Så det er ikke sikkert, vi kører til klokken tre, siger Simon Klokker fra sin plads bag rattet på Vindbylunds John Deere s690i med det 40 fod brede 740D-skærebord.
Vejrudsigten påstår ellers, at det netop er ved den tid, en regnvejrsfront bevæger sig op over landet sydfra og rammer vårbygmarken, de kører i.
På marken ved Hem syd for Mariager står rajgræsudlægget flot og grønt mellem de mørkegule vårbygstubbe. Farvekoordineringen med Vindbylunds mejetærskere og traktorer kunne ikke have været skarpere. Over dem er himlen grå. Det trækker sammen.

De to store tærskere og det høje udbytte stiller krav til logistikken, når der er over otte kilometer hjem til siloen. Snart slutter endnu en kornvogn sig til de to, der allerede kører, og så forventer Simon Klokker, at de undgår at holde stille. Foto: Kasper Stougård
20 procent vand
Duggen faldt tungt natten mellem mandag og tirsdag, og vårbyggen er ikke helt moden endnu.
- Jeg håber, det snart begynder at regne, siger Carl Johan Schultz, som ejer Vindbylund. Så har han endnu en god grund til at trække mejetærskerne hjem.
- Jeg havde troet, det var lidt bedre, siger han, da Effektivt Landbrugs udsendte spørger, hvorfor de to s690’ere er i marken i dag, selv om vandprocenten ligger mellem 20-21 procent.
Men det handler også om at få noget høstet, når det kan lade sig gøre. Mejetærskerne skal tygge sig igennem 235 hektar vårbyg, og stort set det hele er med udlæg af rajgræs eller rødsvingel. Derefter er det videre til 270 hektar raps.
Selv om vandprocenten er til den høje side, er Carl Johan Schultz glad og tilfreds med udbyttet i Planet-vårbyggen. Udbyttemåleren på mejetærskeren svinger fra 7,5 til 8 tons pr. hektar.
Afgrøden kommer over brovægt, inden den bliver læsset af i påslaget ved de tre stålsiloer på Vindbylund godt otte kilometer fra marken. Og da tallene fra brovægten blev gjort op i går aftes, viste udbyttet fra nabomarken lige over otte tons pr. hektar i gennemsnit.

Simon Klokker kører mejetærsker på Vindbylund på femte sæson, som et afbræk fra sit faste arbejde. Foto: Kasper Stougård
Har ikke manglet vand
- Vi har ikke for alvor manglet vand i løbet af sæsonen. De lave temperaturer i det tørre forår reddede os, så vi nåede ikke at se nogle tørkepletter, siger Carl Johan Schultz.
De relativt flade marker, der køres på i dag, er ikke det tungeste jord på ejendommen.
- Men der er et godt muldlag, og det har hørt til en kvæggård, så der er meget gammel strøm i jorden, siger Carl Johan Schultz.
Ud af de cirka 1.300 hektar, der er i omdrift på Vindbylund, har John Deere-tærskerne indtil nu tygget sig igennem 27 hektar rødsvingel og 165 hektar rajgræs. Og udbyttet har været tilfredsstillende.
- Vi ligger lige over to tons tør råvare i rajgræs, og rødsvinglen har klaret sig endnu bedre, så det er rigtig fint, siger Carl Johan Schultz med almindelig jysk beskedenhed.

Vindbylund har ikke for alvor manglet vand i løbet af året, og det viser sig både i et stærkt vårbygudbytte og et veletableret rajgræsudlæg i marken. Foto: Kasper Stougård
Fodrer 65 procent op
Ud over de 1.300 hektar planteavl bliver der produceret cirka 16.000 slagtesvin på Vindbylund om året.
- Vi fodrer cirka 65 procent af kornet op i et normalår, men vårbyggen, vi høster i dag, er til malt, siger Carl Johan Schultz.
Imens kommer endnu et læs i korngraven fra en treakslet afskubbervogn bag en John Deere 8.345r. Det regner ikke endnu.
Dagens høst på Vindbylund
-
Vårbyg til malt
-
Sort: Planet
-
20 procent vand
-
8 tons pr. hektar i gennemsnit