Påskelørdag slog næsten 50 fåreavlere stalddøren op til »Fårets dag«, heraf 11 besætninger på Fyn. Og det var et bredt felt, der gav mulighed for at se mange forskellige racer og besætningsstørrelser.

Et af stederne var hos Dan og Dorthe Mortensen i Søndersø, der har 20 moderfår og tre væddere af racen Wensleydale.

- Vi har valgt Wensleydale på grund af den meget fine og glansfulde uld. Der er meget af det, fordi det er store dyr. Samtidig er der meget kød, og det er fantastisk mildt, lækkert kød, fortalte Dan Mortensen.

Dorthe og Dan Mortensen fra Søndersø har 20 moderfår og tre væddere af racen Wensleydale.

Dorthe og Dan Mortensen fra Søndersø har 20 moderfår og tre væddere af racen Wensleydale.

Får i 40 år

Dan og Dorthe Mortensen har haft Wensleydale siden 2007 og før det Gotlændere.

- Vi har haft får i mere end 40 år, sagde Dan Mortensen, der har haft op til 45 moderfår tilbage i 90’erne.

Flere små folde

Den vigtigste forudsætning for opstart af en fårebesætning er muligheden for at lukke fårene på græs.

- Der er ikke behov for så store arealer, men det er altid en god ide at kunne dele stykket op i flere folde for at nedsætte risikoen for orm, påpegede han og understregede, at det ligeledes er en fordel med hold af kvæg eller hest samtidig, da de afgræsser forskelligt.

Uld eller kød?

Dorthe Mortensen påpegede, at det ligeledes er en god ide at have gjort sig lidt tanker om, hvad man gerne vil bruge fåret til, samt have fokus på at vælge fra en besætning, med en god sundhedsstatus.

Fynske Fåreavlere

Parret var enige om, at arbejdet med fårene er en fornøjelse, ligesom engagement og medlemskab i Fynske Fåreavlere er meget værdsat.

- Vi får meget ud af at være med i foreningen. Der er godt sammenhold, gode arrangementer og venskaber med fokus på fårene.

- Det er også derfor, vi i mange år har valgt at åbne vores stald til »Fårets dag«. I løbet af året får vi mange besøg af især børnehaver og skoleklasser, så vi deler med glæde ud af vores interesse og viden, sluttede det engagerede par.