En rapport fra Miljøstyrelsen bekræfter, at landbrugets pesticider nedbrydes til evighedskemikaliet TFA, som kan ende i drikkevandet. Ministeren lover handling, skriver Jyllands-Posten.
En ny rapport fra Miljøstyrelsen dokumenterer, at PFAS-holdige pesticider, der anvendes i landbruget, nedbrydes til trifluoreddikesyre (TFA), et »evighedskemikalie«, der langsomt siver ned i grundvandet og risikerer at ende i drikkevandet. Det skaber frygt for fremtidige konsekvenser, selvom TFA ikke er dokumenteret som giftigt.
Ifølge rapporten blev der fra august 2022 til juli 2023 anvendt 196 ton PFAS-pesticider – en stigning på næsten 80 ton sammenlignet med året før.
Nu bliver din jords pesticidsårbarhed kortlagt
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har indtil nu været tavs om rapportens fund, men udtaler nu til Jyllands-Posten, at situationen er alvorlig:
- Den nye rapport viser en sandsynlig sammenhæng mellem sprøjtemidler og udvaskning af TFA til grundvandet. Jeg har bedt Miljøstyrelsen vurdere, om resultaterne kræver, at godkendelserne for sprøjtemidler med PFAS-stoffer trækkes tilbage, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.
Miljøstyrelsen forventer at komme med en konklusion på sagen i løbet af årets første måneder.
Effektivt Landbrug har tidligere beskrevet, at de danske myndigheder ikke har konstateret nogen fare for borgernes sundhed i relation til landbrugets brug af lovlige planteværnsmidler. Landbrugets planteværnsmidler er ganske vist i enkelte tilfælde tilsat PFAS – men ingen af dem i den form, der henhører under evighedskemikaliebetegnelsen. Her er blot tale om PFAS-baserede stoffer.
Selvom planteværnsmidler nedbrydes til TFA, er der tale om et kortkædet (2 C) stof, der ikke ophobes i fødekæder, og derfor ikke er dokumenteret giftigt. Derfor er midlerne også godkendt af Miljøstyrelsen. Og derfor kan landmænd bruge midlerne efter forskrifterne, selvom der flere steder i Danmark er fundet PFAS i jorden, vandløb og havet.