Traktor eksploderede: - Jeg tænkte: Jeg når fandme ikke ud

Sydfynske Steen Svendsen nåede med nød og næppe ud af traktoren, inden den sprang i luften torsdag.

Foto: Henriksminde Landbrug Foto: Henriksminde Landbrug Sådan så traktoren ud efter eksplosionen. Foto: Henriksminde Landbrug Steen Svendsen fik ikke træskoene med ud af kabinen, og måtte løbe i bare tæer over stubmarken. Arkivfoto

- Der var noget, der sagde bang. Der tænkte jeg i den brøkdel af et sekund: Jeg når fandme ikke ud. Det gør jeg ikke. Men det gjorde jeg altså.

Sådan lyder det fra Steen Svendsen, en sydfynsk landmand, der torsdag slap med livet i behold efter en arbejdsulykke, der kunne have været fatal.

- Det gik så lynende stærkt, og jeg gik i panik. Det var et kæmpe chok at få – ikke at tro, man kunne nå at komme ud af traktoren, udtaler han til Effektivt Landbrug.

Traktoren var ny

Hændelsen skete på Henriksminde ved Åstrup nær Faaborg, hvor der dyrkes korn, raps, græs, majs og lucerne på gårdens 300 hektar. Og spørger man Steen Svendsen, kom ulykken ud af den blå luft:

- Det var en rimelig ny traktor – men jeg opdagede, at der kom røg ud af udstødningen som aldrig før. Og så begyndte det at ryge ud ved frontruden fra under motorhjælpen. Så kom der et knald, og så var der totalt sort inde i kabinen. Der var et eller andet, der sprang, og det sved i øjnene. Så sprang jeg ellers bare ud af traktoren, tilføjer han.

Han erindrer, at det eneste, han greb, inden han kastede sig ud af kabinen, var telefonen.

- Pludselig blev der totalt sort. Jeg landede ude på jorden, og så løb jeg, fortæller han.

En ulykke kommer sjældent alene

Det vides ikke, hvad der forårsagede eksplosionen. Men landmanden fortæller, at det var det andet uheld på dagen.

- Der var kommet otte millimeter vand om natten, så jeg sagde til en af medhjælperne, at de godt måtte køre ned at brænde nogle løsbundne baller af. Så begyndte det at blive tørt, og han havde kørt noget vand derned i gyllevognen, og så holdt jeg dernede med frontlæsseren 30 meter derfra, forklarer Steen Svendsen.

Han fortæller, at det viste sig, at ilden fra de afbrændte baller var begyndt at løbe i slugten, men at han holdt øje med branden, og at den var under kontrol. 

- Det var ikke noget, der skete noget ved. Brandvæsenet sagde godt nok, det var mærkeligt, at der var to brande, og det vil jeg give dem ret i. Men jeg er glad for, jeg havde en medhjælper med, der kunne se, hvordan det gik til – for de to brande havde altså ikke noget med hinanden at gøre, understreger han.

Kom stort set ikke til skade

Ifølge den sydfynske landmand mærker han stort set ingen mén efter eksplosionen, udover ubehaget ved at have inhaleret noget af røgen.

- Ja, altså jeg er begyndt at pruste som en hest – røgen smagte forfærdeligt. Jeg har ikke oplevet noget lignende før, siger han,

Og selvom episoden var forskrækkende, er Steen Svendsen egentlig bare glad ved, at der ikke kom nogen noget til.

- Jeg har tit en dreng med på 10 år – det kunne have været grufuldt, siger han. 

Men spørger man ham, om han er nervøs for at sætte sig ind i en traktor igen, er svaret klart:

- Nej, jeg har kørt hele dagen igen.

Læs også