Danske juletræer mere miljøvenlige end nogensinde

Med en målrettet gødningsindsats er næringsstoftabet til omgivelser minimeret fra danske juletræer og gør dem til de mest miljøvenlige i verden.

Siden midten af 90’erne har en målrettet indsats resulteret i, at danske juletræer er de mest miljøvenligt dyrkede juletræer i verden.

- I Danmark gødsker vi især for at erstatte de næringsstoffer, som træerne optager fra jorden, så jorden bibeholder sin frugtbarhed fremfor at udpines, men vi gødsker også for at underbygge den gode vækst og nålefarve, som kendetegner danske juletræer, forklarer direktør for Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen.

Både konventionelle og økologiske juletræer tilføres gødning. Fra en gennemsnitlig dansk nordmannsgran juletræsplantage udvaskes der ifølge direktøren i dag omtrent 15 kilo kvælstof pr. hektar. Det er ikke langt fra udvaskningen fra naturarealer på 5 – 10 kilo kvælstof pr. hektar, men samtidig langt mindre end udvaskningen fra landbruget på 25 – 85 kilo pr. hektar.

Gødes kun med lidt ad gangen

Den lille udvaskning skyldes flere forhold.

- I dag gødsker de danske juletræsproducenter kun med lidt gødning ad gangen. Så kan træerne nemlig nå at optage næringen inden den udvaskes. Den enkelte producent bruger samtidig mindre gødning, fordi det har vist sig, at for meget kvælstof giver en mistrivsel hos træerne.

- Derfor styres produktionen nøje med analyse af træernes nåle, der sikrer, at træerne ikke får for lidt eller for meget, men tilpas næring. Både nordmannsgran- og rødgranjuletræer gødskes, men begge juletræsarter trives simpelthen bedst med tilførsel af mindre mængder næring, siger Claus Jerram Christensen.

Organiske gødninger hitter

Det er også blevet et stort hit i dyrkningen at bruge organiske gødninger, der kun langsomt frigiver deres næringsstoffer. Disse gødningstyper er især baseret på kødbenmel og kyllingemøg af genanvendte og recirkulerede råvarer.

Et fuldvoksent 9 –10 år gammelt juletræ har brug for 50-100 gange mere næring end et nyplantet træ. Derfor er gødskningen alders- og behovsbestemt, ligesom det også er almindeligt, at træer helt op til 4 -5 år slet ikke tilføres gødning.

I den konventionelle juletræsdyrkning er jordbearbejdningen tillige meget skånsom, fordi den kun foretages en gang hvert tiende år, og fordi den kun lige »kradser« i jordoverfladen. Dette giver en mere uforstyrret jord, som holder bedre på næringsstofferne.

- Vælg derfor det naturlige danske juletræ, lyder opfordringen.

- Hvad enten det er en nordmannsgran eller en rødgran som er økologiske eller konventionelt produceret, så får du et ægte og kønt træ, der er produceret bæredygtigt, som kun danske producenter kan gøre det, lover Claus Jerram Christensen.

hl

Læs også