God sommer for kornet – hård vinter for juletræerne

Med mange forskellige afgrøder vil der altid være noget, der trækker op og noget, der trækker ned. Hos JSJ Agro, Aabybro, står man i en sæson, hvor vejrguderne gjorde korn- og frøhøsten let, men til gengæld regnede 30.000 juletræer væk i januar.

Da LandbrugNord kigger forbi hos JSJ Agro, der holder til på Birkelse Gods ved Aabybro, er det den sidste del af høsten af bedriftens cirka 3.000 hektar planteavl, der er i fokus. Efter dem bliver der taget hul på høsten af de 456 hektar kartofler, inden året slutter med at tage en bid af de cirka 1 millioner juletræer, der fylder 140 hektar af bedriftens areal.

- Lige nu er markedet for juletræer ikke særlig godt, men det bliver alligevel jul hvert år, og vi skal minimum sælge mellem 50.000 og 75.000 træer, fortæller driftsleder hos JSJ Agro, Christian Sommerlund, der kunne se mange af træerne få en svær start på året.

- Vi har meget lavtliggende jord, og al den regn vi fik i januar, fik flere arealer til at drukne fuldstændigt. Det gik hårdt ud over nogle af træerne, og da det blev forår, blev alle nåle i løbet af kort tid røde, og træerne usælgelige. Det kostede omkring 30.000 træer. Det oplevede vi også i 2017, hvor det var meget vådt, fortæller han.

- Blandt andet derfor er vi også ved at få luget lidt ud i de arealer, der risikerer at komme til at stå under vand, og kun have juletræer de steder, hvor risikoen ikke er så stor, forklarer Christian Sommerlund.

Almindeligt vækstår

Mens han godt kunne tænke sig et noget mere gunstigt marked for juletræerne, piber Christian Sommerlund ikke over vækståret, selvom det altså kostede nogle træer.

- Udover en våd januar har det været et ganske almindeligt vækstår for træerne. Og vilkårene er bare anderledes, når man snakker juletræer i forhold til de enårige afgrøder vi har på vores øvrige jord. Det er umuligt at tage højde for alt fem-otte år ud i fremtiden, som det tager, fra vi planter til vi kan sælge et træ. Der vil komme ting udefra, som man ikke kan gardere sig imod. Derfor har vi heldigvis også en bred pallette at sprede vores indtjening ud over. Nogle år lykkes vi godt på nogle områder, mens det andre år er noget andet, der trækker op.

Høst over middel

Når balancen mellem gynger og karusseller skal gøres op, er det indtil videre kun korn- og frøhøsten, der kan gøres status på hos JSJ Agro. Her kan man først og fremmest glæde sig over den nemmeste høst i flere år.

- Der har ikke været omkostninger til tørreri og vi har fået 10 procent mere ud af vores maskiner på grund af vejret, fortæller Jens Jungersen, medejer af JSJ Agro og fast pilot i en af virksomhedens fire John Deere-mejetærskere.

Og mens vinterafgrøderne er blevet ramt af et vådt efterår og vinter, hiver vårafgrøderne høsten op på middel – måske lidt over.

- Vores raps og vinterbyg har fået mange tæsk i efteråret, hvor det regnede helt væk på de lave arealer. Rapsen har været helt nede mellem to og fire ton pr. hektar alt efter, hvor vandskadet arealet har været. Men med gode vårafgrøder, tror jeg, vi lander over en gennemsnitshøst, siger Jens Jungersen.

Christian Sommerlund har nogenlunde samme fornemmelse.

- Vi har raps, som kun har givet halvdelen af normalt udbytte, og rajgræs, der har performet 500 kg for lidt, men så har vi også vårsæd, som har gjort det fremragende og generelt ligger 10 procent over normalen. For eksempel har vi høstet en mark på 55 hektar med vårbyg, der gav over 9 tons pr. hektar. Det har jeg aldrig oplevet før, hverken her eller på Sjælland, hvor jeg tidligere har arbejdet. Hveden, vi var ude i her den anden dag, overraskede også positivt, og vi var flere gange ud for at tjekke vægten for at tjekke om den godt nok havde givet 9,5 ton pr. hektar. Det havde vi ikke regnet med, fortæller driftslederen.

 

Markplanen hos JSJ Agro

Der er i alt 3.767 hos JSJ Agro

140 hektar juletræer

176 hektar brak, pil og vedvarende græs

456 hektar kartofler

577 hektar vårbyg til fremavl

404 hektar vårbyg til foder

19 hektar vinterbyg

41 hektar vårhvede

818 hektar vinterhvede

208 hektar rug

315 hektar havre

212 hektar rajgræs

85 hektar vårraps

152 hektar vinterraps

164 hektar hestebønner

Læs også